FR | NL

Gezond gezin

Vijf tips om je kinderen beter te laten eten

  • 10

De voedingsdriehoek toont je wat je moet eten om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. In het echte leven, en zeker als je kinderen hebt, is het echter niet altijd zo eenvoudig om de beste keuze te maken en alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast hebben kinderen specifieke behoeften, omdat hun zenuwstelsel nog volop in ontwikkeling is. We geven je graag 5 tips om je kinderen beter te laten eten.

1/Probeer het Healthy Eating Plate van Harvard in plaats van de voedingsdriehoek

Beschouw de voedingsdriehoek als je boodschappenlijstje. Hij toont je welke voedingsmiddelen een gezonde levensstijl omvat, maar vertelt je niet hoe groot een portie van een bepaald product precies moet zijn. Daarom ontwikkelden voedingsdeskundigen van de Harvard School of Public Health het Harvard Eating Plate als aanvulling op de voedingsdriehoek.

Dit schema geeft de verhoudingen van een gezonde maaltijd weer. Op die manier zie je meteen of je goed bezig bent. Met één blik op het Healthy Eating Plate check je of je de juiste combinatie en hoeveelheden groenten, fruit, volle granen, gezonde eiwitten en vetten op je bord hebt liggen. Je ziet ook in een handomdraai of je voldoende water drinkt. Voor volwassenen geldt uiteraard een andere portiegrootte dan voor kinderen, maar de verhoudingen blijven hetzelfde. Dat betekent dat je deze richtlijn zowel op je kinderen als op jezelf en andere volwassenen in je gezin kunt toepassen.

Eigenlijk komt het hierop neer: je bord moet voor minstens de helft gevuld zijn met fruit en groenten. Hoe meer soorten en kleuren je gebruikt, hoe beter. Groenten en fruit zijn de belangrijkste bron van vitaminen en mineralen in je dieet. Een kwart van je bord moet je opvullen met eiwitten. De beste en zuiverste bronnen van eiwitten zijn altijd vis, eieren, gevogelte, peulvruchten en gedroogd fruit. Probeer bewerkt vlees, zoals worsten of charcuterie, te vermijden. De rest van je bord moet bestaan uit koolhydraten. Die geven jou en je kinderen langdurig energie. Aardappelen, volle granen zoals rijst of quinoa, of daarvan afgeleide producten zijn goede bronnen van koolhydraten.

2/ Kies de puurste eiwitten

Wist je dat je lichaam het moeilijk heeft om bepaalde eiwitten af te breken? Dat geldt zeker voor kinderen, want hun lichaamsfuncties kunnen sneller overspannen raken. Om de uitscheidingsorganen (nieren en lever) van je kinderen niet te overbelasten, kun je dus het beste kiezen voor een zo zuiver mogelijke eiwitvorm. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij de ene maaltijd eiwitten uit groenten te halen, en bij de andere maaltijd uit dierlijke producten. De zuiverste vorm van dierlijke eiwitten vind je in vis en eieren. Die kun je trouwens het best combineren met groenten. Op die manier krijgen jij en je kind alle nodige proteïnen binnen en raakt het lichaam alle afvalstoffen gemakkelijker kwijt.

3/ Eet gezonde vetten bij elke maaltijd

Vetten zijn van essentieel belang om een kind gezond te laten opgroeien, maar je moet ze wel zorgvuldig kiezen. De beste vetten zitten in extra vergine olijfolie, gedroogd fruit, zaden, eierdooiers en avocado. Vergine olijfolie is trouwens ook de beste keuze om gezond te koken. Andere soorten vet, zoals verzadigde vetten, transvetten, geraffineerde plantaardige olie en boter zijn erg schadelijk en moet je dus ook vermijden.

4/ Superfoods met calcium

Waar denk je als eerste aan wanneer je het woord ‘calcium’ hoort? Zuivelproducten, toch? Daar heb je gelijk in. Maar ook ongelijk. Het klopt dat zuivelproducten veel calcium bevatten, maar dat geldt ook voor andere voedingsmiddelen. Dat is goed nieuws voor ouders van kinderen met een zuivelintolerantie of andere gezondheidsproblemen waardoor ze geen zuivelproducten mogen eten.

Gelukkig biedt Moeder Natuur meer dan genoeg andere voedingsmiddelen boordevol calcium. Zo kun je een glas melk bijvoorbeeld vervangen door een portie broccoli, een lepel sesamzaadjes, twee handjes amandelen of twee tot drie kleine sardines. En om de calciumvoorraad in je botten aan te vullen, gaat er niets boven elke dag even in het zonnetje zitten.

5/ Volkoren is altijd beter

In veel landen zijn granen nog altijd de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Het enige wat telt, is dat je altijd de volkorenvariant kiest in plaats van de bewerkte versies. In de natuur komen immers alleen volle granen voor. Volkorenrijst, -brood en -pasta zijn rijk aan vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, oliën en eiwitten.

Geraffineerde granen zijn dan weer bewerkt, waardoor heel wat voedingsstoffen verloren gaan. Wat overblijft, bevat nog wel veel koolhydraten, maar niets anders. Geraffineerde of ‘witte’ granen voorzien je lichaam alleen maar van ‘lege ‘energie. Ze bevatten weinig voedingsstoffen en zijn dus niet zo’n goede keuze.