FR | NL

Gezond gezin

Evenwichtige maaltijden: de voordelen van gezond eten

  • 10

Gezond eten biedt veel voordelen voor iedereen die er een dagelijkse gewoonte van maakt. Door al vroeg met een gezonde levensstijl te beginnen, haal je er uiteraard nog meer profijt uit. Door al van jongs af aan gezonde gewoontes aan te leren, zul je dit ook later in je leven gemakkelijker kunnen volhouden. Op die manier verminder je het risico op ziektes zoals obesitas, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en zelfs kanker.

Waarom is gezond eten zo belangrijk voor kinderen?

Dankzij een evenwichtig en gezond dieet kunnen kinderen hun potentieel ten volle benutten. Dan hebben we het niet alleen over hun uiterlijk en welzijn, maar ook over goede resultaten op school en hun algemene instelling. Het ontbreekt ongezond eten of junkfood niet alleen aan de vitaminen, mineralen en antioxidanten die broodnodig zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind. Ze veroorzaken ook andere problemen, die je op het eerste zicht niet meteen zou linken aan het dieet van je kind. Een slecht humeur, lusteloosheid, vermoeidheid of een aandachtsstoornis kunnen allemaal te wijten zijn aan datgene wat je kinderen binnenkrijgen. Je weet toch wat ze zeggen? Je bent wat je eet. Wel, dat geldt net zozeer voor kinderen als voor volwassenen. Als je kinderen vet of suikerrijk eten binnenkrijgen, of als ze wel gezond eten maar simpelweg niet genoeg variatie hebben, komt hun fysieke en psychologische welzijn in gevaar, zowel op dit moment als in de toekomst.

Hoe ziet een evenwichtig dieet eruit?

Een gezond dieet is een evenwichtig dieet, en dan is variatie van cruciaal belang. Evenwichtige, gezonde maaltijden voor je kinderen bestaan dan ook uit verschillende voedingsmiddelen uit elke categorie. Weet je niet hoe een evenwichtig dieet eruitziet? Dan kun je een eenvoudig te bereiden recept volgen, dat ontwikkeld werd door de wetenschappers van de Harvard Medical School. Volgens het Healthy Eating Plate van Harvard moeten maaltijden voor de helft bestaan uit groenten en fruit. Daarnaast bevatten ze granen en eiwitten (liefst uit vis, gevogelte, bonen en noten in plaats van rood vlees en kaas). Gezonde vetten, zoals olijfolie en koolzaadolie, worden aangeraden, zij het in kleinere hoeveelheden.

Voordelen van fruit

Kinderen groeien, en ze groeien snel! Dat betekent dat hun botten en organen bepaalde vitaminen en mineralen nodig hebben om goed, zonder problemen of tekorten, te kunnen functioneren en ontwikkelen. Eén manier om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, is hen fruit voorschotelen. Fruit bevat vitaminen, mineralen, voedingsvezels en complexe koolhydraten die een fundamentele rol spelen in de groei van een kind. De porties hangen vaak af van verschillende factoren. We raden je aan een kinderarts of voedingsdeskundige te raadplegen om te bepalen hoeveel fruit je kind precies mag eten. Over het algemeen wordt aangeraden om bij elke maaltijd een stuk fruit te eten.

Maar let op, want fruitsap biedt bijvoorbeeld niet dezelfde voordelen als het fruit zelf. Sommige gezondheidsorganisaties raden af om kinderen jonger dan 12 maanden fruit te geven. Dat geldt niet voor oudere kinderen. Reken op een halve kop voor kinderen tussen 1 en 3 jaar oud, en tot 3/4 kop voor kinderen tussen 4 en 6 jaar. Per dag mag een kind niet meer dan 1 kop fruit eten. Fruitsap moet vooral gemeden worden omdat het gewoonlijk erg veel suiker bevat. Dat kan verschillende problemen veroorzaken, zoals tandbederf, een slechte opname van voedingsstoffen, en in het ergste geval zelfs diabetes of obesitas. Het klinkt misschien vreemd, maar suiker heeft ook effect op het humeur van je kind. Eten of drinken met een hoog suikergehalte doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen, maar dat duurt niet lang. Dat betekent dat je kinderen even een energieboost krijgen, om daarna weer futloos, chagrijnig of zelfs regelrecht slechtgehumeurd te worden. Het is de taak van de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen zo weinig mogelijk suiker eten en hun dieet aanvullen met gezondere alternatieven, zoals fruit.

Vitamine D voor sterkere botten

Vitaminen en mineralen worden vaak micronutriënten genoemd omdat het lichaam er kleinere hoeveelheden van nodig heeft. Dit in tegenstelling tot macronutriënten zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Micronutriënten helpen het lichaam tijdens cruciale groeifases. Daarnaast bevorderen ze het metabolisme door het immuunsysteem te ondersteunen.

Het kan wel eens gebeuren dat een kind een van zijn botten breekt, vooral wanneer het erg sportief is bijvoorbeeld. Vitamine D is niet alleen belangrijk omdat het ons lichaam voedt, maar ook omdat het ervoor zorgt dat ons lichaam calcium en fosfor opneemt. Die stoffen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van sterke botten. Je moet dus voldoende vitamine D binnenkrijgen om rachitis, osteoporose, breuken of kwetsuren te voorkomen.

Traditioneel worden melk en buitenspelen (dankzij het zonlicht) gelinkt aan de opname van vitamine D, maar tal van studies hebben ondertussen aangetoond dat dat lang niet genoeg is. Om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende vitamine D binnenkrijgen, kun je de volgende voedingsmiddelen op het menu zetten:

  • Zalm
  • Sardines
  • Tonijn
  • Makreel
  • Shiitakes
  • Eieren
  • Verrijkte zuivelproducten

Vetten hoef je niet te vermijden

De reden daarvoor is eenvoudig: mensen hebben ze nodig. Ze bevatten vooral erg veel energie en leveren essentiële vetzuren aan, die het menselijke lichaam nodig heeft voor tal van processen. Het gaat trouwens om cruciale processen, zoals het metabolisme, de bloedstolling en de opname van vitaminen. Toch moet je van alle voedingsstoffen, en zeker van vet en suiker, de hoeveelheden in de gaten houden, want als je er te veel van binnenkrijgt, kun je ook daar gezondheidsproblemen aan overhouden, zoals te hoge cholesterol.

Het enige probleem is dat kinderen vaak vanzelf aangetrokken worden tot vet- en suikerrijk voedsel. Voor kinderen ouder dan twee jaar zijn gevogelte, vis, mager vlees, magere zuivelproducten en oliën met weinig verzadigde vetten een goede optie. Vergeet ook niet dat je vlees en vis beter kunt grillen, braden of bakken dan frituren.

 

Net zoals alles in het leven draaien ook een gezonde levensstijl en gezonde eetgewoontes om evenwicht. We hoeven je ook niet te vertellen dat kinderen het voorbeeld van hun ouders en helden volgen wanneer ze belangrijke keuzes moeten maken. Als je dan ook nog rekening houdt met het feit dat de meeste gewoontes in de kindertijd ontwikkeld worden, weet je pas echt hoeveel voordelen gezond eten eigenlijk biedt. Help je kinderen te eten als een pro en een lang, gezond leven tegemoet te gaan.