FR | NL

Gezond gezin

Ideetjes voor gezonde lunchboxen

  • 10

Ben je soms ook bang dat de lunch en snacks die je je kinderen meegeeft niet altijd de gezondste optie zijn? Als er niet veel tijd is, neemt iedereen (ook de school!) zijn toevlucht tot industriële voeding, maar die zit vaak vol suiker en ongezonde vetten. Wat zou je er dan van denken om een paar minuten in de keuken te staan en een gezonde lunchbox samen te stellen?

Voor we onze suggesties geven, willen we je nog iets vertellen. Om gezond te zijn, moeten alle snacks aan twee criteria voldoen. Ten eerste moeten ze bestaan uit hoogwaardige ingrediënten. Echt eten, dus. Daarnaast moet je er wel even de keuken voor induiken (ongeveer 10 tot 15 minuten). Nu dat duidelijk is, geven we je graag enkele eenvoudige, gezonde lunchboxideetjes. Op die manier kun je je kinderen heerlijke en voedzame ontbijtjes en snacks voorschotelen.

Kinderen zijn gek op noten en fruit

Het natuurlijkste, voedzaamste en snelste alternatief voor een snack is altijd een handvol seizoensfruit en een handje noten, zoals amandelen, walnoten en hazelnoten. Hoe verser het fruit en de noten, hoe beter uiteraard. Probeer geroosterde noten dus te vermijden. Deze snack zit boordevol voedingsstoffen én levert veel energie aan.

Hoe vaak merken ook ‘natuurlijk’ op hun sapverpakkingen zetten, industrieel fruitsap is nooit hetzelfde als het fruit zelf. Industriële sappen bevatten veel suiker en worden vaak thermisch behandeld, waardoor de vitaminen verloren gaan. Heb je niet genoeg tijd om het fruit zelf te persen? Serveer het dan gewoon in zijn geheel of in stukjes.

Fruit in stukken snijden is altijd de leukste manier om je kinderen fruit te laten eten, want je kunt er prachtige creaties mee maken. Maak vormen of gezichtjes met het fruit en de noten, of mix de noten tot een lekkere pasta, zoals tahin. Ook geraspte kokos is een goede optie en een lekkere aanvulling op een gewone banaan of appel.

Smeer af en toe ook eens een broodje

Overal ter wereld vind je broodjes in lunchboxen, omdat ze gewoon snel te maken zijn. Als je onze tips opvolgt, zijn ze bovendien ook heerlijk voedzaam en gezond. Een gezond broodje begint uiteraard bij het brood dat je gebruikt. Bak je zelf geen brood? Koop het dan bij een bakker en kies altijd een volkorenvariant die langzaam gegist werd.

Nu komt het leukste deel: de vulling! Vermijd bewerkte producten zoals charcuterie, industriële sausjes en chocoladepasta. Gebruik in de plaats daarvan verse, natuurlijke ingrediënten zoals

  • guacamole;
  • hummus;
  • groentespread;
  • zelfgemaakte chocolade-hazelnootpasta;
  • verse geiten- of schapenkaas met een lepeltje rauwe honing;
  • rucola;
  • en zelfs een omelet!

Met een beetje fantasie kun je nog veel meer lunchboxideetjes bedenken, afgestemd op de wensen van je kinderen. Alles wat je nodig hebt voor een lekkere lunchbox, is wat tijd en inspanning.

Welk recept je ook kiest, denk aan onze tips. Gebruik altijd volkorenbloem. Gebruik natuurlijke ingrediënten, zoals vers of gedroogd fruit (dadels, gedroogde abrikozen, rozijnen), kaneel, vanille, johannesbroodpoeder of honing om dingen te zoeten. En tot slot: biologische, onbewerkte voedingsmiddelen zijn altijd de beste keuze!