FR | NL

Gezond gezin

Koken met kinderen: alles over gezonde voeding

  • 10

Kinderen vinden het heel leuk om een handje te helpen in de keuken, zelfs als ze alleen maar even met het zoutpotje mogen schudden. Ze krijgen ook meer zin om hun bereidingen te proeven (want ze moeten er uiteraard zeker van zijn dat het lekker is!). Wanneer je samen met je kinderen kookt en hen laat proeven van wat je klaarmaakt, leer je hen veel over gezond eten. Dankzij deze ervaringen leren ze ook sneller aanvaarden wat je hen voorschotelt.

Maar geen twee kinderen zijn hetzelfde. Sommige kinderen zullen alles wat je op tafel tovert naar binnen schrokken, terwijl anderen kieskeuriger zijn. Dat kan soms voor problemen aan de eettafel zorgen, want de meeste kinderen behoren waarschijnlijk wel tot de tweede groep. Toch kan het helpen om je kinderen bepaalde voedingsgewoonten aan te leren, zodat gezond eten vanzelf gaat.

Koken met je kinderen: wat een plezier

Een van de efficiëntste manieren om je kinderen enthousiast te maken voor het avondeten is hen betrekken bij het koken. Weet je niet wat je je kinderen kunt laten doen? Maak je geen zorgen, ze moeten geen eiwitten opkloppen of gevaarlijk keukengerei gebruiken. Je kind zal al blij zijn als het iets heel eenvoudigs mag doen. Geef hem/haar een schort, een koksmuts en een houten lepel en neem er een foto van. Behandel je kind als een echte chef-kok! Geef hem/haar daarna de opdracht om in iets te roeren, zout of kruiden toe te voegen, de borden te schikken voor je ze naar tafel brengt, of een andere leuke (maar eenvoudige) taak in de keuken. Kinderen vinden het ook geweldig als hun ouders om hun mening vragen: “Wat denk je, moet dit of dat er nog bij?”

Koken is een leuk spel voor het hele gezin, en het zal de interesse van je kinderen in hun eigen eten zeker aanwakkeren. Ze zullen ongetwijfeld aan tafel willen zitten en hun creatie willen proeven. Tijdens het koken kun je hun ook veel leren over verschillende voedingsmiddelen, texturen en smaken, en aangeven waarom bepaalde producten zo belangrijk zijn voor de groei van het lichaam. Je keuken zal er misschien wat vuiler bij liggen dan anders, maar dat is het allemaal waard. Ook na het eten kun je het spelletje voortzetten. Doe alsof je in een restaurant zit en je kinderen er als obers en koks werken. Bedank hen voor de heerlijke maaltijd. Of vraag iedereen die aan tafel zit te ‘raden’ wie die lekkere maaltijd toch bereid zou kunnen hebben (je kinderen zullen deze waardering heel leuk vinden). Zorg ervoor dat ze hun verbeelding de vrije loop kunnen laten, en je kunt er zeker van zijn dat ze zich echt zullen inzetten voor het spelletje. Ze zullen steeds vaker gaan uitkijken naar het avondeten en misschien, heel misschien, zelfs hun bord leegeten!

Ga samen met je kinderen aan de slag!

Je mag kinderen trouwens nooit dwingen om te eten, want op die manier creëer je een onaangename sfeer die niet thuishoort aan de eettafel. Laat hen bepaalde dingen niet tegen hun zin opeten, word niet boos op hen en doe geen beloften in ruil voor gehoorzaamheid. In plaats daarvan kun je beter bedenken welke leuke maaltijden je samen met je kinderen kunt bereiden of op welke manieren je hun interesse in eten kunt stimuleren. Dat levert veel betere resultaten op. Zelfs een kind dat absoluut niet wil koken, kan het leuk vinden om zijn/haar maaltijd op een bord te scheppen. Het kan lang duren om hun gezonde eetgewoonten aan te leren, maar ondanks de vele uitdagingen kunnen jullie er wel plezier aan beleven.