FR | NL

Gezond gezin

Ontdek de beste gezonde tips voor sportieve kinderen

  • 10

Kinderen stimuleren om in beweging te komen is een uitstekende manier om hen gezonde gewoonten en een energieke levensstijl aan te meten. Ze kunnen kiezen uit tal van verschillende sporten. Daarnaast moet fysieke inspanning altijd gecombineerd worden met goede voeding. Op die manier kunnen ze het onderste uit de kan halen. We bespreken graag enkele belangrijke ingrediënten die op het bord van elke atleet in de dop thuishoren, zowel voor, tijdens als na het sporten.

Je weet waarschijnlijk al wel hoe belangrijk een evenwichtig dieet is voor de ontwikkeling van je kind. Fysiek actieve kinderen hebben echter een specifiek gezond dieet nodig, zodat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en blessures kunnen vermijden. Welke voedingsstoffen heeft het lichaam wanneer nodig? Wat gebeurt er als bepaalde voedingsstoffen ontbreken in het dieet van een sportief kind? Dat zijn de vragen die veel ouders zich stellen. Is dat bij jou ook het geval? Lees dan verder!

Drankjes en voedingsmiddelen die je moet vermijden voor het sporten

Om te vermijden dat de bloedsuikerspiegel van je kind een duik neemt, kun je suikerrijke drankjes en voedingsmiddelen voor het sporten het beste vermijden. Ga altijd voor water, want dat houdt de bloedsuikerspiegel en het vochtgehalte onder controle. Vraagt je kind toch om een lekker smaakje? Pers dan wat citroen uit in het water, of geef hem/haar kokoswater. Vermijd ook vet- en vezelrijke voeding, want die producten kunnen maagproblemen veroorzaken als je ze net voor het sporten eet.

Voor het sporten

Ongeveer een uur voor het sporten kan je kind het beste een kleine snack eten. Als het sporten minder dan een uur duurt, zijn koolhydraten een goede en snelle bron van energie. Volkorenbrood, gezonde energierepen of een kleine pastasalade zijn allemaal uitstekende opties. Wat porties betreft, moet je vooral rekening houden met de leeftijd en lengte van je kind. Denk er ook aan dat jongens grotere porties nodig hebben dan meisjes, want zij verbranden de koolhydraten veel sneller.

Als je kind langer dan een uur gaat sporten, kun je de koolhydraten het beste combineren met wat zuivere eiwitten. Die houden het energieniveau van je kind op peil en maken langere inspanningen mogelijk. Geef daarbij de voorkeur aan vis in plaats van vlees, en zorg ervoor dat eieren altijd biologisch zijn. Volle granen en plantaardige eiwitten, zoals uit peulvruchten, noten en zaden, zijn gezonder dan de dierlijke varianten.

Voeg calcium toe aan de maaltijd voor het sporten om de botten en spieren van je kind te verstevigen. Daarnaast voorkomt calcium stijfheid na het sporten.

Gezonde gewoonten tijdens het sporten

Zorg ervoor dat je kind voldoende water drinkt voor, tijdens en na het sporten. Om uitdroging te voorkomen, kan je kind tijdens het sporten af en toe kleine slokjes water nemen. Uitdroging treedt op wanneer je kind minder vocht binnenkrijgt dan het door transpiratie verliest. Geef hen een banaan, aardappelen en vetvrije of magere yoghurt of melk. Die producten bevatten koolhydraten en kalium, wat allebei belangrijk is voor het herstel na het sporten.

Maaltijd na het sporten

In een goed vullende maaltijd na het sporten moeten alle vijf de voedingsgroepen vertegenwoordigd zijn. Combineer dus eiwitten, granen, groenten, fruit en zuivel: denk bijvoorbeeld aan gebakken of gebraden vis en gestoomde groenten. Vul deze maaltijd dan aan met een stukje fruit of magere yoghurt.

Als ouder is het belangrijk je kind aan te moedigen om een actieve, gezonde levensstijl aan te nemen en door middel van gezonde gewoonten zorg dragen voor hun lichaam. Op die manier groeien ze op tot gezonde, actieve volwassenen.