FR | NL

Gezond gezin

Leuke, gezonde knutselideetjes voor kinderen

  • 10

Feestdagen zijn de ideale gelegenheid om de creativiteit van je kinderen te stimuleren en een paar leuke, gezonde partysnacks te bereiden. In tegenstelling tot hun bewerkte tegenhangers, die bijna altijd grote hoeveelheden suiker en vetten van lage kwaliteit bevatten, bevatten deze kindvriendelijke recepten echt fruit, groenten, volle granen en natuurlijke zoetstoffen. Ze zijn bovendien kleurrijk en gezond, en je kinderen zullen ze dan ook maar al te graag delen met hun vriendjes tijdens een speciaal ontbijt of hun eerste schooldag. We ontwikkelden vier heerlijke, eenvoudige receptjes die je samen met je kinderen kunt uitproberen!

Kindvriendelijke kookkunst: Fruit- en groentebeestjes

Is het aardbeienseizoen volop aan de gang? Dan heb je geluk. Deze leuke fruitsoort met haar felrode kleur en heerlijke smaak biedt eindeloos veel mogelijkheden. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar aardbeien, wat gesmolten chocolade en bosbessen voor het kopje. Druiven, granaatappel en passievrucht zijn ook speelse ingrediënten die je kinderen voor allerlei creaties kunnen gebruiken. Zo doet een druif dienst als neus, de pitten van een granaatappel als sproetjes en een halve passievrucht als mond die openvalt van verbazing. Gebruik steeds verschillende soorten fruit naargelang het seizoen. Op die manier leren je kinderen ook welk fruit bij welk seizoen hoort. Klik hier voor meer ideeën!

Geen speciaal ontbijt zonder muesli!

 

 

Deze eenvoudige, heerlijke én gezonde lolly’s vallen bij jong en oud in de smaak! En ze zijn gewoon leuk om te maken. Alles wat je nodig hebt, is muesli, lollystokjes, een banaan en tahin of pindakaas. Met muesli kun je alle kanten uit. Zo kunnen je kinderen hun ontbijtkom versieren met een herfstlandschap met dwarrelende blaadjes uit muesli en boomstammen uit rozijnen. Laat ze hun verbeelding de vrije loop laten! En last but not least: je kunt de muesli ook samen met je kinderen klaarmaken. Bakken betekent immers niet dat je alleen maar suikerrijke koekjes kunt maken!

Artistieke, kleurrijke knutselideeën voor kinderen

 

 

Kinderen houden van kleurrijke popcorn, maar de popcorn in de winkel zit vaak boordevol kunstmatige additieven. Daar hebben wij dé oplossing voor. Bind je schort maar vast om! Laat de popcorn poppen in goede olie, zoals extra vergine olijfolie of kokosolie. Maak tegelijkertijd een bietensapje dat als kleurstof zal dienen. Dat gaat heel gemakkelijk (gebruik een blender of doe het met de hand): knijp de geraspte biet gewoon uit en vang de roze vloeistof op. Gebruik een spuitbusje om de popcorn kleur te geven. Kinderen vinden dit trouwens ook leuk om te doen!

Kunst met pannenkoeken!

 

 

Je kinderen zullen het geweldig vinden om verschillende stukjes pannenkoek met elkaar te combineren. Ze kunnen bijvoorbeeld diertjes in elkaar knutselen, met de pannenkoekjes als lichaam en fruit als details. Een paar opties: een aardbei als neus, bananenschijfjes als ogen, bosbessen of chocoladekorrels in het midden van de ogen … Gebruik groenten zoals broccoli of bloemkool om bomen en struiken te maken, zodat het net lijkt alsof de dieren in hun natuurlijke omgeving zitten. Een verjaardagsontbijt is de ideale gelegenheid voor dit soort creaties!

 

Dit zijn nog maar enkele recepten die je samen met je kinderen kunt bereiden. Wedden dat ze het hoogtepunt van je dag worden en je kinderen hun eigen, gezonde creaties helemaal het einde zullen vinden? Maak gezond eten leuk! Dankzij deze activiteiten leren je kinderen misschien wel gezonde eetgewoonten aan zonder dat ze het zelf beseffen.