FR | NL

Gezond gezin

Spelen met gezond eten: leer je kinderen te genieten van gezonde voeding

  • 10

De beste manier om kinderen alles te laten eten wat je hun voorschotelt, is hen ermee laten kennismaken. Met fruit- en groentespelletjes leer je je kinderen op een leuke en efficiënte wijze alles over voedingswaarden en de voordelen van gezond eten, zodat ze gezonde eetgewoonten kunnen ontwikkelen. In dit artikel bespreken we enkele spelletjes en ideeën die leuk én informatief zijn voor het hele gezin.

Elke dag groenten en fruit eten vormt de basis van een gezonde levensstijl. Maar door spelletjes te spelen, leren kinderen meer gezonde voedingsmiddelen kennen en waarderen.

Hou dan ook zeker rekening met de materialen die je nodig hebt en het doel van de activiteiten die je kiest. Gebruik bijvoorbeeld hout, stof of gerecyclede materialen als milieuvriendelijk alternatief voor plastic. Let er ook op dat je alleen gezonde voeding gebruikt voor de spelletjes, die de ontwikkeling van je kind alleen maar ten goede komt.

Kookspelletjes: Voedingsgroepbingo

Een van de basisconcepten over gezond eten die kinderen onder de knie moeten krijgen, zijn de ‘voedingsgroepen’. Net zoals bij alles moeten je kinderen oefenen om te leren welke voedingsmiddelen tot welke groep behoren. Dit eenvoudige spelletje moet hen daarbij helpen.

Deze versie werkt hetzelfde als een gewoon bingospelletje, maar op onze kaartjes staan voedingsmiddelen in plaats van getallen. Je hebt een kaart voor alle voedingsgroepen en 20 verschillende bingokaarten (afhankelijk van het aantal spelers) nodig. De eerste speler die een horizontale of verticale lijn vol krijgt, is de winnaar.

Hier vind je een lijst met voedingsgroepen en verschillende voedingsmiddelen. Je kunt zoveel voedingsmiddelen aan elke groep toevoegen als je zelf wilt. Maar denk eraan dat je kinderen niet alleen iets moeten leren, maar ook plezier moeten hebben. Hou het dus zo eenvoudig mogelijk. Gebruik alleen voedingsmiddelen waarvan je weet dat je kinderen ze gemakkelijk zullen herkennen.

GROENTEN FRUIT GRANEN EIWITTEN ZUIVEL KRUIDEN
Tomaat Aardbei Volkorenbrood Vis Melk Gember
Sla Watermeloen Rijst Garnalen Cottagecheese Kaneel
Biet Druiven Volkorenpasta Eieren Roomijs Peterselie
Broccoli Peer Spelt Pinda Kwark Rozemarijn
Aubergine Ananas Quinoa Kip Mozzarella Kurkuma
Erwten Sinaasappel Havermout Amandelen Pudding Basilicum
Maïs Kersen Volkorencouscous Zwarte bonen Yoghurt Koriander
Aardappelen Banaan Spelt Tofoe Zure room Munt
Sperziebonen Appel Volkorenroggebrood Tonijnvlokken Skyr Oregano

 

Maak bingokaarten met een aantal voedingsmiddelen uit elke groep. Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn, kun je de namen ook vervangen door foto’s of icoontjes.

Wanneer je kinderen oud genoeg zijn en een andere taal willen leren, kun je de foto’s vervangen door de buitenlandse naam. Op die manier breiden ze hun woordenschat uit én leg je tegelijkertijd de nadruk op gezond eten.

Kies Mijn Bord

We vermeldden het al eerder in een artikel over betere eetgewoonten bij kinderen: het Harvard Eating Plate is de nieuwste trend in voedingsland. Door deze informatie in een spelletje te verwerken, leren je kinderen gaandeweg meer over gezond eten.

Voor dit spelletje moet je een groot Healthy Eating Plate-bord maken, dat je aan de koelkast kunt hangen (referentiegrootte: A2). Maak ook zoveel mogelijk plaatjes van individuele voedingsmiddelen, met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Hou bij je keuze rekening met de leeftijd van je kind en probeer alleen voedingsmiddelen te gebruiken die jij en je gezin al kennen, zeker in het begin. Haal bijvoorbeeld inspiratie uit de lijst hierboven. Plak kleine magneetjes op de plaatjes en ga met het hele gezin aan de slag!

We raden je aan om je kinderen indien mogelijk voor elke maaltijd het eten op het bord te laten zetten. Op die manier leren ze wat ze precies eten en wat een gezond en evenwichtig dieet inhoudt.