FR | NL

Gezond gezin

Zo laat je kieskeurige eters meer groenten eten

  • 10

Lukt het maar niet om je kinderen meer groenten te laten eten? Dan ben je niet alleen. Je maaltijden aanvullen met een gevarieerd aanbod aan groenten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, en geen enkel kind houdt er meteen van. Het vergt dan ook veel tijd, geduld en een slimme aanpak voor een kieskeurige eter zin krijgt in groenten. Soms moet je ze gewoon met een andere textuur of op een speelse manier serveren. Daarom geven we je hieronder graag tips om groenten aanlokkelijker te maken voor je kinderen.

Volg de regel ‘zes keer proberen’

Dit is dé gouden regel die elke ouder moet hanteren om kieskeurige eters nieuwe dingen te laten proberen. ‘Zes keer proberen’ betekent dat je een paar keer aan iets nieuws blootgesteld moet worden voor je er gewend aan raakt. Het werkt heel eenvoudig: je kind mag pas zeggen dat het iets niet lust wanneer hij/zij het op zes verschillende momenten geproefd heeft. Op die manier raken je kinderen bekend en vertrouwd met groenten. Het zal je verbazen hoeveel kinderen na zes keer van gedachten veranderen over de groenten die je hen voorschotelt. Als deze werkwijze één keer werkt, zullen je kinderen vanzelf ook meer nieuwe dingen gaan proberen.

Betrek je kinderen bij het hele proces

Door je kinderen bij het koken te betrekken, komen ze vanzelf in aanraking met nieuwe voedingsmiddelen. Vraag hen om een groente te kiezen en bereid deze samen: afspoelen, koken, op het bord leggen … Geef je kinderen de kans om hun verbeelding de vrije loop te laten met groenten in verschillende kleuren en vormen. Ze zullen ongetwijfeld trots zijn op hun werk en dus ook sneller nieuwe soorten willen proeven.

Hanteer verschillende bereidingswijzen

Voor sommige kinderen gaat het niet zozeer om de smaak, als wel om de textuur van groenten. Probeer je groenten dan ook eens op verschillende manieren klaar te maken, want misschien houdt je kind niet van gestoomde broccoli, maar wel van broccoli in een roomsausje. Of misschien heeft je kind een hekel aan geraspte wortelen, maar eet hij/zij wel graag gewokte wortelen, die vaak zoeter en smaakvoller zijn.

Groenten zijn zo veelzijdig, en de mogelijkheden schier eindeloos: bak ze, wok ze in wat kokosolie voor een zoete smaak, blend ze, stoom ze of serveer ze gewoon rauw. Probeer het eens! Terwijl je daarmee bezig bent, kun je trouwens ook eens lepels gebruiken in plaats van vorken, of omgekeerd! Soms is dat alles wat je moet doen om een kieskeurige eter op andere gedachten te brengen.

Doe er een eitje bij

Dit is de heerlijkste tip van allemaal. Een ander eenvoudig trucje om je kinderen meer groenten te laten eten, is eieren toevoegen. Kinderen mogen gerust één ei per dag eten, op voorwaarde dat het om kwalitatieve eieren gaat. Een omelet met groenten is misschien wel net wat je kind nodig heeft. Wie weet gaat hij/zij groenten wel lekker vinden.