FR | NL

Gezond gezin

Feesten maar! Partyfood voor de kinderen

  • 10

Welk kind houdt er nu niet van een feestje? Een feestje is altijd leuk en leert je kind gewoonlijk ook omgaan met en vriendelijk zijn tegen anderen. En uiteraard is ook eten belangrijk. Helaas zitten de meeste feestelijke hapjes, zoals snoep, pizza, hotdogs en frietjes, vol suiker en verzadigde vetten.

Toch hoef je voor een leuk verjaardagsmenu geen ingewikkelde of extravagante gerechten op tafel te toveren. Gezond eten hoeft niet saai te zijn, maar ook niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt voor heerlijk gezonde partysnacks zijn een paar eenvoudige gerechten met een leuke, originele twist, die zeker in de smaak zullen vallen bij je kinderen. Hieronder vind je meer gezonde en leuke ideetjes.

GEEF DE SMOOTHIES EEN NAAM

Wat denk je van kleurrijke, gezonde smoothies? Het enige wat je moet doen, is gezonde ingrediënten uitkiezen en alle drankjes de naam van een cartoonfiguurtje geven. Zo creëer je een sapbar waar je alle smoothies of sappen apart in een flesje kunt tentoonstellen. Of je serveert ze gewoon in weckpotten en plakt er een mooi naamplaatje op. Hieronder vind je al een lijstje met namen:

Je kinderen zullen ook onze krachtige bessensmoothie met namen zoals Elsa, Assepoester of Tinkerbell leuk vinden.

GEZONDE PIZZAPOPS

Zowel kinderen als volwassenen lusten graag pizza, maar dat is soms minder gezond dan we zouden willen. Een hele pizza is dan ook geen goed idee voor een feestje. In de plaats daarvan kun je het deeg in kleine porties verdelen en zo allemaal kleine pizza’s maken. Ook qua toppings kun je je fantasie de vrije loop laten.

Wanneer de pizza’s klaar zijn, rijg je ze voor een kwart op een spiesje. Leg ze neer, zodat ze kunnen afkoelen. Je kunt ze bijvoorbeeld serveren op een 3D-bol uit polyurethaan. Heb je nog geen gezond pizzarecept? Dan kun je onze magere pizza eens proberen.

ZELFBEDIENING

Al van jongs af aan willen kinderen graag zelf beslissen wat ze eten. Als je ze hun gang laat gaan, zullen ze waarschijnlijk niet de voedingsmiddelen kiezen waarvan jij wilt dat ze ze eten. Maar wat als jij kon bepalen uit welke gerechten ze konden kiezen? Een zelfbedieningstafel is dan de ideale oplossing!

Zo kunnen je kinderen bijvoorbeeld een tortilla nemen en vullen met allerlei verschillende gezonde toppings. Om het wat interessanter te maken, kun je de naam van elke topping op een krijtbordje schrijven. Zo leren je kinderen meteen ook nieuwe smaken kennen. Door kinderen verschillende opties te bieden, zullen ze sneller nieuwe dingen proberen, zeker wanneer ze andere kinderen ook zien proeven.

Hieronder vind je alvast enkele recepten voor je zelfbedieningstafel. We focussen daarbij op tortilla’s, toppings en dressings.

Heb je al eens een tortilla op basis van bloemkool geproefd? Wel, nu kan het. Maak je eigen bloemkooltortilla’s! Voor de toppings kun je uit verschillende opties kiezen. Wedden dat ze in de smaak zullen vallen? Als kinderen iets lekker vinden, dan zijn het wel hamburgers. Probeer ze ook eens kleiner én gezonder te maken, bijvoorbeeld met onze minizalmburgers met linzenhummus. Of maak een kip-spinaziewrap, de perfecte snack met eiwitten, koolhydraten én groenten. En nog overheerlijk ook! Wil je liever geen dierlijke hamburgers serveren? Ga dan voor onze hamburger van zwarte bonen. Serveer er lekker veel groenten bij, zoals tomaten, sla, worteltjes of een andere gezonde groente die je kinderen lekker vinden!

Klassieke partydressings bevatten vaak veel suiker, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Daarom bedachten wij onze dip van geroosterde bieten en onze hummus (drie verschillende smaken). Dips zijn een heerlijke aanvulling op al het fingerfood dat je wilt serveren.

GEZONDE VERJAARDAGSTAART

Een verjaardagsfeestje is niet compleet zonder taart. Maar die hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Combineer bijvoorbeeld eens courgette met chocolade? Als je kinderen van fruit houden, is ook bananenbrood een goede optie.

Voor wie het graag toch wat traditioneler houdt, hebben we ook een recept voor een echte verjaardagstaart ontwikkeld. Gezonder is altijd beter! Probeer onze driekleurige taart. Wedden dat de kinderen hem lekker zullen vinden?