FR | NL

Gezond gezin

Snelle, gezonde maaltijden voor drukbezette ouders

Veel ouders denken ten onrechte dat gezond en lekker koken veel te moeilijk is. En dat er dan ook nog eens veel tijd in gaat zitten. Maar je kunt ook snelle én gezonde maaltijden op tafel toveren. In vergelijking met kant-en-klare maaltijden in de magnetron opwarmen zal zelf koken inderdaad wat meer tijd in beslag nemen. Maar door elke week een goede planning te maken, kun je elke dag opnieuw snelle, gezonde en bovenal lekkere maaltijden voor het hele gezin bereiden.

Hoe bereid je zo snel mogelijk een gezonde maaltijd voor je gezin? Allereerst moet je niet denken dat het te moeilijk is. Het loont om tijd en aandacht aan je maaltijden te besteden, maar dat betekent niet dat je elke dag drie ingewikkelde gerechten moet klaarmaken. “Ik zou willen dat ik het kon, maar ik kan het niet.” Dat mag nooit je excuus zijn wanneer het gaat om gezond eten.

Eén manier om koken gemakkelijker te maken, is koken in grote hoeveelheden. Zo spendeer je gewoon één namiddag per week (op zondag bijvoorbeeld) in de keuken om verschillende voedingsmiddelen te bereiden. Die verdeel je daarna over lunchboxen voor de hele week. Je kunt er zelfs verschillende combinaties mee maken. ‘Meal prep’ biedt dan ook heel wat voordelen: je bespaart tijd en maakt in een paar minuten een voedzame maaltijd. Bovendien geef je geen geld meer uit aan ongezonde producten!

Een van de ingrediënten die je van tevoren kunt klaarmaken, zijn gewokte of gestoomde groenten (voeg ze daarna toe aan een omelet of soep). Ook bonen zijn in een handomdraai klaar. Je kunt ze mengen met groenten of er zelfs een heerlijke ontbijthummus mee maken. Hardgekookte eieren maken dan weer elke salade of broodje lekkerder, en volle granen zoals rijst zijn bijzonder veelzijdig voor allerlei kindvriendelijke gerechten. Ook alles wat je gemakkelijk kunt opwarmen, zoals tomatensaus of geroosterde aardappelen, passen hier prima bij. Zet deze basisitems in het weekend klaar in je koelkast, zodat je de rest van de week tijd overhoudt voor andere bezigheden. En wanneer iemand honger heeft, tover je meteen een snelle maaltijd op tafel.

Junkfood vervangen door gezondere alternatieven vergt wat tijd en planning. Voor je aan je ‘meal prep’ begint, kun je daarom het beste een weekmenu opstellen. Maak dus eerst een lijstje van alles wat je die week gaat koken voor je naar de supermarkt trekt. Zet zeker (groene) groenten, fruit, gedroogde bonen, bruine rijst en verschillende lekkere zaden (sesamzaadjes, zonnebloempitten … voor extra voedingsstoffen!) op je boodschappenlijstje. Noten en olijven zijn dan weer een goede snack, en een klein blikje vis en een fles goede olijfolie maken het af. Een volle voorraadkast en koelkast zijn de beste bondgenoten van drukbezette ouders. Door van tevoren te bepalen wat je zult kopen, haal je veel minder junkfood in huis.

In het begin zal het niet zo gemakkelijk zijn om van deze basisingrediënten een volwaardige maaltijd te maken. Maar het is ook dé sleutel tot succes voor een gezond, evenwichtig dieet dat bestaat uit groenten, granen, bonen en één keer per dag dierlijke eiwitten, zoals eieren, vis of kip. Op die manier bereid je in een paar minuten tijd een warme, lekkere en gezonde maaltijd.