Egészséges család

Öt tipp amivel fejleszthetjük a gyerekek táplálkozását

  • 10

Az ételpiramis megmutatja, hogy milyen ételt kell enni az egészségesebb életvitelhez. Viszont a valóságban amikor a gyerekekről van szó, nem mindig könnyű úgy választani, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjanak. Ráadásul a gyerekeknek különleges szükségleteik is vannak hiszen az idegrendszerük még fejlődésben van. Itt van 5 tipp, amivel fejleszthetünk a gyerekek táplálkozásán.

1/Próbáljuk ki a Harvard egészséges táplálkozás diagramját az ételpiramis helyett.

Gondoljunk az ételpiramisra úgy, mintha egy bevásárló lista lenne. Megmutatja azokat az ételtípusokat, amelyek egy egészséges étrend részét képzik. Viszont nem olyan egyszerű eldönteni, hogy miből és mennyit is együnk egyszerre. Ezért is a táplálkozási szakértők a Harvard Közegészségügyi Iskolájában kifejlesztették a Harvard Táplálkozási diagramját, mint kiegészítőt.

A Harvard diagram átláthatóvá teszi, hogy mekkora adagoknak kellene lenniük egy egészséges tányéron. Vizuális segédletet nyújt a helyes adagok megállapításához. Egy pillantással meg tudjuk állapítani, hogy a tányérunkon a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű magvak, az egészséges proteinek, és az olajok megfelelő mennyiségben vannak jelen. A mennyiség változik felnőtteknél és gyerekeknél, de az arányok ugyanazok maradnak. Ez azt jelenti, hogy felhasználhatjuk a diagrammot a gyerekeinknél, saját maguknál vagy a háztartásban élő bármely más felnőttnél is.

A leosztás a következő: A tényér fele legalább zöldségekből és gyümölcsökből kell, hogy álljon. Annál jobb, minél több típusú vagy színű a választék. A zöldségek és a gyümölcsök lesznek a vitaminok és az ásványok fő forrása a táplálkozásunkban. A tányér további egynegyedét proteineknek töltsék ki. A proteinek legjobb és legtisztább forrásai mindig is a halak, tojások, baromfik, hüvelyes termésű, és a szárított gyümölcsök lesznek. A tányér maradék része pedig szénhidrátokból álljon, ami megadja a gyerekeknek a hosszantartó energiát. A krumpli, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek és egyéb ehhez tartozó válfajok, mint a rizs vagy a quinoa és ezek mellékterméke nagyon jó forrása a szénhidrátoknak.

2/ Válasszuk a legtisztább proteineket

Tudtad, hogy a testünk bizonyos proteineket nehezebben emészt meg? Ez főleg a gyerekeknél fontos mert az ő testi funkcióik még inkább hajlamosak arra, hogy túlhajszolják magukat. Ezért, hogy elkerüljük azt, hogy túlságosan is terheljük a gyerekek kiválasztó szerveit (máj és vese), érdemes a legtisztább proteineket választani. Ezt észben tartva, megfontolandó, hogy naponta az egyik étkezésben a proteinek zöldségekből a másikban pedig állati proteinekből álljanak. A legtisztább állati proteinek a halakból és a tojásból származnak és a legjobb ezeket zöldségekkel tálalni. Így teljessé tesszük a mi és a gyerekünk protein bevitelét is és segítünk a testünknek, hogy könnyebben bontsa le a szükségtelen dolgokat.

3/ Ne felejtsünk el egészséges zsírokat bevinni minden étkezéssel

A zsírok szükségesek ahhoz, hogy egy gyerek egészségesen nőjön fel, de odafigyelve kell őket kiválasztani. A legjobb zsírok az extra szűz olívaolajból, a szárított gyümölcsökből, magvakból, tojássárgájából és az avokádóból származik. Az extra szűz olívaolaj pedig a legjobb választás ahhoz, hogy egészségesen főzzünk. A többi zsírfajta, mint a telített zsírsavak, a finomított olaj és a vaj nem jótékony hatásúak, és ha lehet kerülendők.

4/ Szuper ételek kálciummal

Mi az első dolog, ami eszedbe jut, amikor azt hallod: kálcium? Hogyha a tejtermék, akkor igazad van. Meg nem is.  Az igaz, hogy a tejtermékek gazdagok kálciumban, de nem az egyetlen forrásai annak. Ez jó hír lehet azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekei tejallergiában szenvednek vagy más egészségügyi okok miatt rákényszerülnek olyan diétákra, amelyek kizárják a tejtermékek fogyasztását.

Szerencsére a természet rendkívül sok tápláló élelmiszert kínál, ami kálcium gazdag is egyben. Vegyünk például egy pohár tejet, ami könnyen felváltható egy adag brokkolival, egy nagy kanál szezámmaggal, két marok mandulával vagy két három kisebb szardíniával. És hogy segítsük a kálcium beépülését a csontokba, semmi sem jobb annál minthogy eltöltünk egy kis időt a napon minden nap.

5/A teljes mindig jobb

A gabonafélék még mindig a táplálkozás fő forrásai számtalan országban. A megfelelő lépés itt az, hogy teljes kiőrlésűt fogyasztunk a finomított helyett. A gabonafélék teljes formájukban vannak jelen a természetben. A teljes kiőrlésű rizs, kenyér, és tészta gazdag forrása a vitaminoknak, a szénhidrátoknak, zsíroknak, olajoknak, és a proteineknek.

A finomított rostok a feldolgozás alatt rengeteg tápláló elemet elvesztenek. A késztermék gazdag szénhidrátban, de másban nem igazán. A finomított rostok vagy “fehér” rostok csupán “üres” energiát szolgáltatnak nekünk – ami szegény tápanyagban és emiatt nem is igazán értékes számunkra.