Egészséges család

Kiegyensúlyozott étkezés: Az egészséges táplálkozás előnyei

  • 10

Az egészséges táplálkozásnak sok előnye van azok számára, akik ezt a szokást tudatosan építik be az életmódjukba.  Röviden, az egészséges életmód kialakítása korai életkorban hosszútávú előnyökkel jár. Ezen szokás korai kialakítása miatt valószínűbb, hogy a fiatalok egész életük során ezt az utat követik majd. Ez az életmód csökkenti a későbbiekben bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség illetve a rákos megbetegedés.

Miért fontos az egészséges táplálkozás a gyerekek számára?

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekeknek, hogy a bennük rejlő lehetőségek a felszínre tudjanak törni. Ez alatt a fizikai megjelenésüket, a jó közérzetüket, az iskolai sikereiket, illetve az általános hangulatukat értjük. Az egészségtelen, illetve a gyorséttermi ételek nem rendelkeznek a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ami hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez. Ezek az ételek más problémákat is okoznak, amik első látásra nem társulnak a gyerekek étkezési szokásaival. A rossz közérzet, a levertség, a fáradság vagy a figyelemhiány mind abból eredhetnek, amit a gyerekek megesznek. Emlékezz a mondásra, az vagy amit megeszel. Nos, ez ugyanúgy igaz a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt. Ha a gyerekek zsíros, cukros ételeket fogyasztanak és ehhez csak ritkán társul egészséges táplálék akkor a fizikai és pszichológiai jólétük veszélybe kerülhet a jövőben.

Hogyan is néz ki a kiegyensúlyozott étrend?

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott étrendet jelent, a kiegyensúlyozott étrend pedig változatos étrendet. Ha különböző típusú ételeket kínálunk a gyerekeknek különböző ételcsoportokból az a jól átgondolt és egészséges étrendet jelentené. Ha nem vagy biztos abban, hogy a kiegyensúlyozott étrend hogyan néz ki, akkor nézd meg a Harvard Egészségtudományi Egyetem kutatói által kifejlesztett egyszerű és könnyen elkészíthető receptet.  A Harvard  egészséges étkezési táblája , szerint az étkezés felét gyümölcsöknek és zöldségeknek kell kitenniük és gabonafélékkel, illetve fehérjékkel (lehetőleg hal, baromfi, bab és diófélék, vöröshús és sajt) célszerű ezeket tálalni. Az egészséges olajok, mint az olivaolaj vagy a repceolaj szintén kisebb adagokban ajánlottak.

A gyümölcsök előnyei

A gyerekek folyamatosan nőnek és mindezt nagyon gyorsan! Ezt azt jelenti, hogy a csontok és a szervek bizonyos mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat igényelnek ahhoz, hogy képesek legyenek megfelelően működni és fejlődni bárminemű probléma vagy hiányosság nélkül. Az egyik legjobb módja ennek, hogy a gyerekek elegendő táplálékhoz jussanak, mondjuk úgy, hogy beépíted a gyümölcsöket az étrendjükbe. A gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és komplex szénhidrátokat, amelyek alapvető szerepet játszanak a gyermekek növekedésében. Ezek különböző tényezők függvényében változhatnak. Azt javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot egy gyermekorvossal vagy egy táplálkozási tanácsadóval, hogy meghatározhassák milyen és mennyi gyümölcsöt adj a gyermekednek. A lényeg az, hogy minden étkezéskor kapjanak egy kis gyümölcsöt.

Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcslevek nem ugyanazokkal az előnyökkel járnak, mint maga a gyümölcs. Néhány egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy ne adjanak semmilyen gyümölcslevet a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek. Ez az idősebb gyerekek esetében már más. Az 1 és 3 év közötti gyerekek számára egy fél csésze, a 4 és 6 év közötti gyermekek számára pedig háromnegyed csésze ajánlott. A napi adag sose haladja meg az egy csészét. A gyümölcslé fogyasztás korlátozásának legfőbb oka, hogy ezek a levek általában sok cukrot tartalmaznak, ami hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, mint fogszuvasodás vagy a legrosszabb esetben a cukorbetegség és az elhízás.

Különösnek tűnhet, de a cukor is befolyásolja a gyerekek hangulatát. A cukrot tartalmazó ételek és italok egy rövid időre növelik a vércukorszintet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek bizonyos ideig hiperaktívak lesznek, amely után lusták vagy rosszkedvűek lehetnek. A szülők feladata, hogy a gyermekeik cukorbevitelét a minimális szinten tartsák, kiegészítve más, egészségesebb ételekkel, mint például gyümölcsökkel.

D-vitamin az erősebb csontokért

A vitaminokat és az ásványi anyagokat általában mikroelemként ismerik, mivel a szervezetnek kisebb mennyiségben van rá szüksége a makronutriensekkel szemben, mint például a fehérjék, szénhidrátok vagy a zsírok.  A mikrotápanyagok segítik a szervezet fejlődését bizonyos szakaszokban. Segítenek az anyagcserében az immunrendszer támogatásával.

A csonttörések problémát jelenthet a gyerekek esetében, főleg ha nagyon aktívak vagy sportolnak. A D-vitamin nem csak azért fontos, mert jó táplálékforrás, hanem azért is mert segít a kalcium felszívódásában, amiknek fontos szerepe van a csontépítés szempontjából.  Más szóval a D-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a csontritkulás, törések vagy sérülések megelőzésében.

A néphiedelem a tejhez, illetve a szabad ég alatt eltöltött időhöz köti (a napfénynek köszönhetően) a D-vitamin bevitelét a szervezetünkbe. Számos tanulmány viszont arra a következtetésre jutott, hogy ez nem elég. Annak érdekében, hogy a gyermekednek elegendő D-vitamin legyen a szervezetében itt vannak azok az ételek, amiket érdemes kipróbálniuk.

  • Lazac
  • Szardínia
  • Tonhal
  • Makréla
  • Shiitake gomba
  • Tojás
  • Dúsított tejtermékek

Ne kerüld el a zsírokat

Az ok egyszerű: az emberek nem élhetnek nélküle. A fő előnyük, hogy koncentrált energiaforrás, és olyan esszenciális zsírsavakat biztosítanak, amelyek az emberi szervezet számos folyamatához szükséges. Ezek a folyamatok kulcs fontosságúak: magukba foglalják az anyagcsere folyamatot, a véralvadást és a vitaminok felszívódását. Mindegyik tápanyag, különösen a zsírok és a cukor bevitelét figyelni kell mivel a túlzott fogyasztásuk számos egészségügyi problémát okozhat, mint például a magas koleszterinszint.

A fő probléma az, hogy a gyerekek általában nagyon vonzódnak a zsíros és a cukros ételekhez. A gyermekeknek kétéves koruk után a baromfi, a hal, a sovány hús, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a zöldségekből származó, alacsony zsírtartalmú olajok jó választás lehet. Ne feledd, jobb és egészségesebb a roston sütés, a pirítás vagy a hús és a hal kisütése, mint a rántott verzió.

Mint az életben a legtöbb dolog, az egyensúly a kulcsa az egészséges életmód és az egészséges étkezési szokásoknak. Mondanunk sem kell, hogy a gyerekeknek a szüleik és a példaképeik segítenek a saját személyiségük kialakításában. Ha ehhez hozzáadjuk azt a tényt, hogy a legtöbb szokás gyermekkorban alakul ki, akkor az egészséges táplálkozás előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak. Segíts a gyermekednek, hogy ő is úgy étkezhessen mint egy profi, hogy aztán hosszú és egészséges életet élhessen.