Egészséges család

Főzés a gyerekekkel, hogy megtanítsuk őket az egészséges táplálkozásra

  • 10

Néha elég ha csak egy kis sót szórunk ki a sószóróból, a gyerekek már akkor izgatottak lesznek, hogy hogyan tudnának segíteni a konyhában.  Nemcsak azért, mert szeretnék megkóstolni, amit csináltak (mindennek ellenére, meg kell győződniük arról, hogy az jó). Bevonni a gyerekeket a főzésbe és hogy megkóstolják az általuk elkészített ételt, segít nekik megtanítani, hogy hogyan is kell egészségesen táplálkozni. Többet fognak megtudni és hajlandóbbak lesznek elfogadni azt az ételt, amit ilyen gyakorlati tapasztalatokon keresztül kapnak.

A gyerekek nagyon különbözőek, néhányan megesznek mindent, amit az ember eléjük rak, de vannak válogatósabbak is.  Ez néha az ebédidőt kihívások elé állíthatja, mivel a legtöbbjük a második csoportba tartozik. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek bizonyos táplálkozási szokások megtanítása értékes eszköz lehet az egészséges táplálkozás oktatásában.

Csapjunk bele a főzésbe a gyerekkel

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a gyerekeknek izgalmas legyen a vacsorájuk, hogy bevonjuk őket a főzési folyamatba. Ha olyan ételeket keresel, amiket a gyerekkel együtt főzhetsz, akkor ne aggódj –  nem kell a tojásfehérjét különválasztaniuk a sárgájától vagy veszélyes eszközöket használni. A gyerekek boldogok már a legegyszerűbb dolgoktól is: adjunk nekik egy kötényt, egy szakács sapkát és egy fakanalat és fotózzuk le őket! Kezeljük őket úgy, mint egy igazi szakács! Aztán adjunk nekik olyan feladatokat, hogy például keverjenek össze valamit, sózzanak vagy fűszerezzenek meg valamit, vagy válogassák ki a tányérokat mielőtt az asztalhoz viszitek, vagy bármilyen szórakoztató (de egyszerű) kulináris feladatot hajtsanak végre. És imádni fogják, ha a szüleik megkérdezik a véleményüket: Mit gondolsz – vagy kell még ebbe valami?

A főzés egy szórakoztató játék lehet az egész családnak, és nem kétséges, hogy növeli a gyermekek érdeklődését a saját ételeik iránt. Csak le akarnak majd ülni az asztalhoz, hogy megnézhessék, amit elkészítettek. Nagyszerű alkalom arra, hogy játszva tanítsunk nekik különböző ételeket, lássanak különböző textúrákat érezzék az ízeket, és megtanítsuk azt is, hogy bizonyos ételek mennyire fontosak a növésben lévő szervezet számára.  A konyhapult egy kicsit koszosabb lehet az est végén, de megéri! Ezután a játék folytatódhat. Csináljatok úgy mintha étteremben lennétek és ők a felszolgálók és a konyhai dolgozók. Dicsérd meg őket, hogy mennyire ízletes volt az elfogyasztott étel. Vagy játszatok „Találd ki a szakácsot” és hagyd, hogy az asztalnál ülök találják ki, hogy ki csinálhatta az ételt (a gyerekek imádják az elismerést). Hagyd, hogy a képzeletük szárnyaljon és biztos lehetsz benne, hogy imádni fogják a játékot. Szeretni fogják a vacsorájukat és talán még néha be is fejezik!

Irány a konyha és főzz a gyerekeiddel!

A cél soha nem az, hogy ráerőltesd a gyerekeidre ételt: ez kellemetlen hangulatot teremthet a vacsoraasztalnál. Kerüld azt, hogy úgy egyenek meg bizonyos dolgokat, hogy dühösen rájuk szólsz és azt, hogy ígéreteket tesztek az engedelmességükért cserébe.  Jobb, ha szórakoztató módon főztök a gyerekekkel vagy szórakoztató módon bevonod őket a főzésbe, ami sokkal jobb eredményt fog hozni. Van olyan gyerek is, aki semmilyen érdeklődést nem mutat a főzést iránt, de őt is szórakoztathatja az elkészült étel felszolgálása. Rászoktatni őket a helyes táplálkozásra egy hosszú és kemény út, de ez lehet szórakoztató és kielégítő feladat a számtalan kihívás ellenére.