Egészséges család

Fedezd fel a legjobb egészséges tippeket a sportoló gyerekek számára

  • 10

A gyerekek fizikai aktivitásának ösztönzése kiváló módja annak, hogy biztosítsuk az egészséges és energikus életmódot.  Számos sportág létezik, és a mozgásnak kéz a kézben kell járnia az egészséges táplálkozással. Így tudják a legtöbbet kihozni magukból. Itt fogunk beszélni a legfontosabb összetevőkről, amiknek egy aktívan sportoló gyerek tányérján kell lenni a sporttevékenység előtt, közben és után.

Valószínűleg már tudod, hogy mennyire fontos a kiegyensúlyozott étrend a gyerekek fejlődéséhez. Azonban a fizikailag aktív gyerekeknek több egészséges táplálékra van szüksége ahhoz, hogy elkerülje az esetleges sérüléseket. Mikor és milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek? Mi történik, ha bizonyos táplálékok hiányoznak egy aktívan sportoló gyerek étrendjéből? Ezek a gyakori kérdések, amelyek sok szülőben felmerülnek. Ha te is közéjük tartozol, akkor olvasd tovább és megtudod a választ!

Ételek és italok, amelyeket el kell kerülni edzés előtt

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a gyerek vércukorszintjének csökkenését, jobb, ha elkerülsz minden cukros ételt és italt az edzés előtt. Mindig vizet adj nekik, mert az szinten tartja a vércukorszintet és hidratálja őket. Egy könnyű alternatíva, hogy citromot facsarsz vízbe vagy kókuszvízzel kínálod őket. A zsíros és magas rosttartalmú ételeket is el kell kerülni, mert gyomorpanaszokat okozhatnak, ha edzés előtt eszik.

Edzés előtt

Körülbelül egy órával edzés előtt a gyerekeknek valami könnyű nassolnivalót érdemes adni. Ha az edzés egy óránál rövidebb, akkor a szénhidrátok jó és gyors energiaforrást jelentenek. A teljes kiőrlésű gabonakenyér, egy egészséges energiaszelet vagy egy kis tál tészta jó megoldás lehet.  Az adagokat a gyermek életkorával és méretével megegyezően kell növelni. Ne felejtsük el, hogy a fiúk nagyobb adagokat igényelnek, mint a lányok, mivel nagyobb arányban égetnek el szénhidrátot.

Ha az edzés hosszabb, mint egy óra, akkor a tiszta fehérjék fogyasztása a válasz. A fehérjék fenntartják a gyerekek energiáját, és segít nekik hosszabb ideig teljesíteni.  A halat válasszuk inkább más húsok helyett és győződjünk meg arról, hogy a tojás organikus. A teljes kiőrlésű gabonafélék és a növényi fehérjék, mint például a hüvelyesek, diófélék, magok az állati fehérjék egészségesebb alternatívái.

A kalcium hozzáadása az edzés előtti étkezéshez segít a gyerekeknek a csontok és az izmok megerősítésében. A kalcium továbbá enyhíti az esetleges fájdalmat edzések után.

Egészséges szokások az edzések alatt

Győződj meg arról, hogy a gyereked elegendő mennyiségű vizet iszik az edzés előtt, alatt és után. A kiszáradás elkerülése érdekében egy kis vizet ihatnak a gyakorlatok közben is. Fontos tudni, hogy a kiszáradás akkor következik be, ha nem pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget. Ami az ételeket illeti, kínálj banánt, burgonyát, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot vagy tejet. Ezek szénhidrátot és káliumot tartalmaznak, amelyek fontosak az edzés utáni regenerálódáshoz.

Edzés utáni étkezés

Az edzés utáni étkezésnél fontos, hogy mind az öt táplálékcsoportból kerüljön a gyerek tányérjára. Győződj meg róla, hogy a fehérje, a gabonafélék, a zöldségek, a gyümölcs és a tejtermékek is jelen vannak: a sült vagy pirított hal párolt zöldségekkel jó példa erre. Egészítsd ki az étkezést gyümölcsökkel vagy alacsony zsírtartalmú joghurtokkal.

Szülőként fontos ösztönözni a gyerekeket, hogy aktív, egészséges életmódot folytassanak, ugyanúgy, mint megtanítani őket, hogyan tartsák karban a testüket, vagy milyen szokásokat alakítsanak ki az egészségük érdekében. Így lesznek egészséges és aktív felnőttek.