Egészséges család

Egészséges ételes játékok gyerekeknek

  • 10

A „tutibiztos” módja annak, hogy a gyerekek elfogadják az általunk kínált ételeket, ha jobban megismerik azokat. Ha például gyümölcs- és zöldséges játékokkal tanítjuk őket az egészséges ételek előnyeiről, az hatékony módja lehet annak, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat beépítsük az életükbe. Ebben a cikkben olyan egészséges ételekkel kapcsolatos játékokat és ötleteket vitatunk meg, amelyek szórakoztatóak és tanulságosak az egész család számára.

Az egészséges táplálkozás alapjait úgy lehet kialakítani, hogy a gyümölcsöt és a zöldségeket a mindennapi élet részévé tesszük. Azonban játszani a gyerekekkel, hogy jobban megismerjék az egészséges ételeket nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elismerjék, elfogadják azokat.

Fontos figyelembe venni az általad választott tevékenységek anyagi és oktatási célját.  Próbálj meg fát, szövetet vagy újrahasznosított anyagokat használni, mivel ez sokkal környezetbarátabb mint a műanyag. Fontos megjegyezni, hogy a játékban használt ételeknek egészségeseknek kell lenniük és pozitív értéket kell képviselniük a gyermeked táplálkozási fejlődésében.

Főzős játékok: Élelmiszer csoport BINGO

Az „élelmiszer csoportok” egyike azon alapfogalmaknak, amelyeket a gyerekeknek meg kell tanulniuk az egészséges táplálkozásról. Mint minden másban, itt is gyakorlatra van szükség, annak megtanulására, hogy melyik élelmiszer melyik csoporthoz tartozik. Ez a könnyű játék segíteni fog a fogalmak megtanulásában.

A bingó ezen változata pontosan úgy működik, mint a normál játék, kivéve azt a tényt, hogy számok helyett hozzávalók vannak. Szükséged lesz egy nagy papírra mindegyik csoporthoz és 20 db különböző bingo kártyára (attól függően, hogy hányan játszátok a játékot). Az első játékos, aki vízszintes vagy függőleges vonalban eltalálja az élelmiszereket, az nyer.

Itt megtalálod az élelmiszer csoportok és a különféle élelmiszerek listáját. Minden csoporthoz hozzáadhatsz annyi ételt amennyit csak akarsz. Ugyanakkor szem előtt tartva, hogy a gyerekeink valóban megtanulhassák és élvezhessék a játékot, elengedhetetlen, hogy a lehető legegyszerűbb legyen.  És figyelj arra is, hogy gyerek milyen ételeket képes könnyedén azonosítani.

VEGGIES FRUITS GRAINS PROTEIN DAIRY HERBS
Tomato Strawberry Whole Wheat Bread Fish Milk Ginger
Lettuce Watermelon Rice Shrimp Cottage Cheese Cinnamon
Beet Grapes Whole Wheat Pasta Eggs Ice Cream Parsley
Broccoli Pear Spelt Peanuts Quark Rosemary
Egg plant Pineapple Quinoa Chicken Mozzarella Cheese Turmeric
Peas Orange Oatmeal Almonds Pudding Basil
Corn Cherries Whole Meal Cuscus Black Beans Yogurt Cilantro
Potatoes Banana Spelt Tofu Sour Cream Mint
Green beans Apple Whole Rye Tuna Flakes Skyr Oregano

Készíts bingo kártyákat egy kiválasztott élelmiszerrel minden csoportból. A gyerek életkorától függően jó ötlet az élelmiszerek neve helyett képekkel illusztrálni őket.

Egy extra ötlet: hogy ha a gyerekek elég idősek és próbálnak egy másik nyelven megtanulni akkor a képeket az idegen névvel helyettesítheted. Ez segíteni fog nekik gyarapítani a szókincsüket és az egészséges táplálkozásról is tanulnak közben.

Válaszd ki a tökéletes tányért

Egy másik cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy hogyan javíthatjuk a gyerekek étrendjét és táplálkozási szokásait és megmutattuk a Harvard egészséges étkezésről szóló táblázatát, ami a táplálkozási tanácsadás legújabb trendje.  Felhasználni ezeket az információkat játék közben egy remek módja annak, hogy a gyerekek még többet tudjanak meg az egészséges táplálkozásról.

A játék alapja egy nagy, egészséges táplálék lap létrehozása, amely a hűtőszekrény ajtaján lóghat (a legjobb az A2-es méret). Ezután készíts a hozzávalókból 2,5 cm-es átmérőjű köröket. Mikor eldöntöd, hogy melyikhozzávalókat teszed bele a játékba, akkor gondolj a gyermeked életkorára és próbálj meg olyan ételeket választani, amiket általában fogyasztani szoktatok; legalábbis az elején. A fenti listát tájékoztatásként használhatod.  Tegyél kis mágnest az elkészített lap mögé és vond be a családod!

Javasoljuk, hogy kérd meg a gyermeked, hogy tegye az ételét a táblához minden étkezés előtt, ha lehetséges. Így minden alkalommal megértik, mit is fogyasztanak és nyomon követik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendjüket.