Egészséges család

Gyors és egészséges étel ötletek elfoglalt szülők számára

Van egy téves gondolat a szülők körében, hogy az egészséges és ízletes ételek elkészítése nehéz és időigényes feladat. De vannak ételek, amiket gyorsan el lehet készíteni, ráadásul még egészségesek is. Az igaz, ha összehasonlítjuk őket az előre csomagolt ételekkel, akkor a főzés több időt vesz igénybe. Azonban, ha minden héten egy kicsit előre tervezünk, akkor lehetséges, hogy egészséges és ízletes ételeket készítsünk az egész család számára.

Szóval, mi a legjobb módja annak, hogy gyors ételeket készítsen a családjának? Először is fontos, hogy legyőzze azt a fogalmat: „túl nehéz”.  Hiszünk abban, hogy érdemes időt fektetni a főzésbe, ami nem azt jelenti, hogy naponta három ínyenc ételt kell elkészíteni. Ideje elfelejteni a „bárcsak tudnám, de nem tudom” hozzáállástól, ha egészségesen akarsz táplálkozni.

Az egyik leghasznosabb módja ennek az úgynevezett „batch cooking”. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy héten egyszer délután (például vasárnap) tételesen összeválogatod a hozzávalókat. Ezután elrakod őket külön ételtároló dobozokban az egész hétre. Számos előnye van ennek a módszernek: időt takarítasz meg, és pár perc alatt tápláló házi készítésű ételt főzhetsz. És ne feledkezzünk meg egy kis bónuszról – nem fogsz pénzt költeni az egészségtelen termékekre.

Az egyik alapvető összetevő például a pácolt vagy párolt zöldség (igyekezz hozzáadni ezeket omletthez vagy leveshez). A másik a bab, amit összekeverhetünk zöldségekkel egy ízletes reggeli humuszhoz. A kemény tojások ízletesebbé tesznek bármilyen salátát vagy szendvicset, és a teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a rizs az egyik legkompaktabb összetevője a gyerekbarát ételeknek. Bármi, amit könnyű újramelegíteni mint például a paradicsom szósz vagy a sült burgonya. Tedd ezeket az alapvető élelmiszereket hűtőbe a hétvégén és marad időd más dolgokat csinálni a hét többi napján. Aztán amikor a család éhes, a vacsora már tálalásra kész.

Időbe telik, míg az egészségtelen ételek helyett találunk egészséges alternatívát. Az egyik stratégia, mielőtt nekilátsz a „batch cooking”-nak, hogy tervezzük meg előre a heti menünket. A bevásárlás előtt ülj le és tervezd meg, mit fogsz főzni azon a héten. Ennek a listának általában tartalmaznia kell zöldségeket, gyümölcsöket, szárított babot, barna rizst, és a magvak széles választékát (szezám vagy napraforgómag, alapvető táplálékot biztosítanak és még ízletesek is). A diófélék és az olívabogyók megfelelőek a nassoláshoz, és egy kis konzerv hal és meg egy jó minőségű olívaolaj megtölti majd a kosarunkat. Egy előre megtöltött hűtő az elfoglalt szülők legjobb barátja. Megtervezni előre, hogy mit veszünk segít abban, hogy elkerüljük az egészségtelen ételeket otthon.

Ezeknek az alapoknak az elsajátítása egy komplett étel elkészítéséhez először nehéz lehet. Pedig, ahogy azt korábban kifejtettük, ez az egészséges kiegyensúlyozott étrend kulcsa, amely magában foglalja a zöldségeket, a magokat, a babot és naponta egyszer az állati fehérjéket, mint például a tojást, a halat vagy a csirkét. Rá fogsz jönni arra, hogy ha néhány percet töltesz a tűzhely előtt, akkor máris meleg, ízletes és egészséges ételt ehetsz.