Familii sanatoase

Gătiți împreună cu copiii pentru a-i învăța cum să mănânce sănătos

  • 10

Chiar dacă nu fac altceva decât să presare puțină sare din solniță, copiii sunt foarte încântați atunci când dau o mână de ajutor în bucătărie. Mai mult, ei devin nerăbdători să guste ce au preparat (până la urmă, trebuie să se asigure că preparatul lor este bun). Obișnuind copiii cu gătitul și cu gustatul propriei lor mâncări, puteți să-i educați mai ușor în ceea ce privește mâncatul sănătos. Prin acest tip de experiență practică, ei vor învăța mai multe și vor fi mai dispuși să accepte mâncarea care le este servită.

Fiecare copil este diferit, astfel că, în timp ce unii copii vor înfuleca orice mâncare li se servește la masă, alții sunt mai pretențioși. Acest lucru poate constitui, uneori, o provocare la masă, dat fiind faptul că majoritatea copiilor fac parte probabil din cea de-a doua categorie. Acestea fiind spuse, un ajutor important în procesul educării copiilor lor în ceea ce privește mâncatul sănătos poate fi să-i obișnuiți cu anumite obiceiuri alimentare.

Faceți din gătitul împreună cu copiii o distracție

Una dintre cele mai eficiente metode de a-i face pe copii să fie încântați de mâncarea lor este implicarea lor în procesul de gătire. Dacă sunteți în căutare de mâncăruri pe care le puteți găti împreună cu copiii, nu vă îngrijorați, pentru că nu este nevoie ca ei să bată albușuri sau să folosească unelte periculoase. Copiii se mulțumesc cu cele mai simple lucruri: încercați să le dați un șorț, o pălărie de bucătar și o lingură de lemn și faceți-le o poză. Faceți-i să se simtă vedetele momentului, tratându-i ca pe un bucătar adevărat! Apoi, puneți-i să amestece ceva, să presare sare sau condimente, să aranjeze farfuria înainte de a o duce la masă sau să îndeplinească orice sarcini culinare distractive (dar simple). Ei vor fi încântați dacă părinții le solicită părerea în calitate de experți: „Crezi că este nevoie să mai adăugăm ceva la acest preparat?”

Gătitul poate fi un joc distractiv, care poate fi jucat cu toată familia și care va spori, fără îndoială, interesul copiilor cu privire la propria lor mâncare. Ei vor dori să stea la masă și să guste din creația lor. Gătitul este și un moment propice pentru a-i învăța pe copii despre diferite alimente, diferitele texturi ale acestora și arome, precum și despre motivele pentru care anumite alimente sunt atât de importante pentru un organism aflat în creștere. Blatul din bucătărie va fi probabil mai murdar la sfârșitul serii, dar merită. După aceea, joaca poate continua. Prefaceți-vă, pur și simplu, că vă aflați la un restaurant și că ei sunt ospătarii și personalul de la bucătărie. Felicitați-i pentru mâncarea delicioasă pe care au preparat-o. Ori, jucați-vă de-a „Ghicește bucătarul” și lăsați-i pe cei aflați în jurul mesei să „ghicească” cine poate fi creatorul mâncării pe care o au în față (copiii dumneavoastră vor fi încântați să fie recunoscuți). Lăsați-le imaginația să zburde și puteți fi siguri că ei se vor simți implicați în jocul pe care le-ați creat pentru ei. Ei vor începe să își dorească să le placă mâncarea și poate, poate, o vor și termina!

Mergeți la bucătărie și începeți să gătiți împreună cu copiii dumneavoastră!

Niciodată nu trebuie să vă forțați copiii să mănânce, pentru că acest lucru creează un mediu neplăcut în care nu v-ați dori să luați masa. Evitați să îi obligați să mănânce anumite lucruri, să vă supărați pe ei și să faceți promisiuni pentru ca ei să fie ascultători. Pentru a obține rezultate mult mai bune, este mai bine să planificați mese distractive de gătit împreună cu copiii sau să planificați moduri distractive în care copiii pot interacționa cu mâncarea lor. Chiar și un copil care nu este deloc interesat de gătit se poate distra aranjând produsul final pe farfurie. Până la a-i convinge pe copii să mănânce corect este o cale lungă și anevoioasă, dar care poate fi și distractivă și plină de satisfacții, în ciuda numeroaselor provocări.