Familii sanatoase

Jocuri despre mâncare sănătoasă pentru copii

  • 10

Un mod nemaipomenit de a face copiii să accepte mâncarea pe care le-o oferi este să-i familiarizezi cu aceasta. Folosirea jocurilor cu fructe și legume pentru a învăța copiii despre beneficiile nutriționale ale acestor alimente este o modalitate distractivă și eficientă de a încorpora în viața lor obiceiuri alimentare sănătoase. În acest articol vom discuta despre unele jocuri legate de alimentația sănătoasă și idei care sunt distractive și educative pentru întreaga familie.

Bazele unei alimentații sănătoase pot fi stabilite prin introducerea fructelor și legumelor în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, jocurile care familiarizează copiii cu alimentele sănătoase pot face chiar mai multe pentru a îi ajuta să le recunoască și să le aprecieze.

Este important să ții cont de materialul și scopul educațional al activităților pe care le alegi. Încearcă să folosești lemn, țesături sau materiale reciclate, deoarece acestea sunt mai ecologice decât cele din plastic. Este important să reții că alimentele folosite în joc ar trebui să fie sănătoase și să promoveze valori pozitive în dezvoltarea nutrițională a copilului tău.

JOCURI DESPRE GĂTIT: BINGO-ul GRUPELOR ALIMENTARE

“Grupele alimentare” reprezintă unul dintre conceptele de bază pe care copiii trebuie să le învețe despre alimentația sănătoasă. Ca și în alte cazuri, este nevoie de practică pentru a afla ce alimente aparțin cărei grupe. Acest joc ușor ar trebui să contribuie la consolidarea acestor concepte.
Această versiune de bingo funcționează exact ca una standard, cu excepția faptului că în loc de numere sunt folosite produse alimentare. Vei avea nevoie de o foaie pentru a ține evidența pentru fiecare grupă de alimente și 20 de cărți bingo diferite (în funcție de numărul de jucători). Primul jucător care face o linie orizontală sau verticală este câștigător.
Aici poți găsi o listă a grupelor și a diferitelor tipuri de alimente. Poți adăuga cât de multe alimente dorești în fiecare grupă. Cu toate acestea, având în vedere faptul că, de fapt vrei ca cei mici să învețe și să se bucure de joc, este esențial să-l păstrezi cât mai simplu posibil. Întotdeauna încearcă să-ți amintești ce alimente poate identifica cu ușurință copilul tău.

LEGUME FRUCTE CEREALE PROTEINE LACTATE CONDIMENTE
Roșie Căpșuni Pâine integrală de grâu Pește Lapte Ghimbir
Salată verde Pepene Orez Carne de vită Brânză de vacă Scorțișoară
Sfeclă Struguri Paste făinoase Ouă Unt Pătrunjel
Broccoli Pară Porumb Alune Lapte bătut Rozmarin
Vinete Ananas Quinoa Pui Mozzarella Turmeric
Mazăre Portocale Fulgi de ovăz Migdale Sana Busuioc
Morcovi Cireșe Cuscus Fasole neagră Iaurt Coriandru
Cartofi Banană Orz Iaurt Smântână Mentă
Fasole verde Măr Secară Fistic Cașcaval Oregano

Crează cărți de bingo făcând o selecție din fiecare grupă de alimente. În funcție de vârsta copilului tău, este o idee bună să înlocuiești denumirile alimentelor cu imagini sau pictograme.
O altă idee ar fi ca, odată ce copiii sunt destul de mari și încearcă să învețe o limbă străină, să înlocuiești imaginile cu denumirea alimentului în limba respectivă, încât să-i ajuți să învețe un vocabular nou, în timp ce accentuezi și importanța unei alimentații sănătoase.

ALEGE MAGNETUL DE FRIGIDER “FARFURIA SĂNĂTOASĂ”

Așa cum am discutat într-un alt articol despre îmbunătățirea alimentației copilului, “Farfuria sănătoasă” prezentată de Harvard este ultima tendință în orientarea nutrițională. Implementarea acestor informații sub formă de joc este o modalitate excelentă de a-i face pe copii să învețe mai multe despre o nutriție adecvată.
Jocul se bazează pe crearea unei farfurii mari, care să poată fi atârnată pe ușa frigiderului (dimensiune de referință: A2). Apoi, crează cât mai multe alimente individuale cu un diametru de 2,5 cm. În timp ce decizi ce mâncare să incluzi în joc, ia în considerare vârsta copilului tău și încearcă să le alegi pe acelea cu care sunteți obișnuiți în familie; cel puțin pentru început. Poți folosi lista de mai sus ca referință.

Îți recomandăm să îi provoci pe cei mici să joace acest joc plasând mâncarea pe planșetă înainte de fiecare masă, dacă este posibil. În acest fel, ei pot înțelege ce mănâncă de fiecare dată și pot urmări evoluția dietei lor sănătoase și echilibrate.