Familii sanatoase

Mese echilibrate: beneficiile unei alimentații sănătoase

  • 10

Mâncarea sănătoasă are multe beneficii pentru oricine decide să integreze acest concept în stilul său de viață. În primul rând, stabilirea unui stil de viață sănătos la o vârstă fragedă are avantaje pe termen lung. Obiceiurile dezvoltate din timp vor dura astfel de-a lungul vieții. În plus, se diminuează riscul apariției unor boli ulterioare, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și chiar cancerul.

De ce alimentația sănătoasă este esențială pentru copii?

O dietă echilibrată și sănătoasă este cheia pentru ca cei mici să ajungă să-și atingă întregul potențial. Prin aceasta ne referim la aspectul fizic și bunăstarea lor, precum și la succesul la școală și starea lor generală de dispoziție. Alimentele nesănătoase precum “junk food-ul” nu doar că nu conțin vitamine – minerale și antioxidanți necesare pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, dar cauzează și alte probleme pe care nu te-ai gândi să le asociezi la prima vedere cu dieta copilului tău. O stare proastă, letargie, oboseală sau deficiență de atenție pot fi rezultatul alimentelor consumate. Știi vorba aia, “ești ceea ce mănânci”? Ei bine, este la fel de adevărată pentru copii, cât și pentru adulți. Dacă copilul tău mănâncă alimente grase, zaharoase sau chiar dacă mănâncă sănătos dar nu și divers, bunăstarea lui fizică și psihologică ar putea fi în pericol, pe moment și pe viitor.

Cum trebuie să arate o dietă echilibrată

O dietă sănătoasă înseamnă o dietă echilibrată, iar echilibrat înseamnă diversificat. Asigurându-le celor mici diferite tipuri de produse din fiecare grupă de alimente înseamnă să le conturezi o dietă sănătoasă. Dacă nu ești sigur în ce ar trebui să constea o alimentație echilibrată, există o rețetă simplă și ușor de urmărit, dezvoltată de oamenii de știință de la Harvard Medical School. Potrivit experților în nutriție de la Harvard, în “Farfuria sănătoasă” fructele și legumele ar trebui să reprezinte jumătate din fiecare masă și ar trebui să fie însoțite de cereale și proteine (de preferat pește, păsări de curte, fasole și nuci cu carne roșie și brânză). Uleiurile sănătoase cum ar fi cel de măsline și cel de canola sunt de asemenea recomandate, într-o măsură mai mică.

Beneficiile fructelor

Copiii cresc, și încă repede! Asta înseamnă că oasele și organele lor au nevoie de anumite vitamine și minerale în anumite cantități pentru a putea funcționa și a se dezvolta cât mai mult posibil și fără probleme sau deficiențe. Un mod de a fi sigur că  primesc cantități suficiente de nutrienți este să incluzi fructe în dieta lor. Fructele conțin vitamine, minerale, fibre dietetice și carbohidrați complecși, care au un rol fundamental în creșterea și dezvoltarea copiilor. Porțiile variază în funcție de diferiți factori. Îți sugerăm să consulți un medic pediatru sau un nutriționist pentru a determina cât de mult dintr-un anumit fruct ar fi recomandat pentru copilul tău. Ideea principală este să aibă un tip de fruct la fiecare masă.

Este esențial de menționat că sucul de fructe nu are aceleași beneficii ca fructele în sine. Unele organizații din domeniul sănătății recomandă să nu se administreze sucuri de fructe pentru sugari cu vârsta mai mică de 12 luni. Pentru copiii mai mari, recomandarea este diferită: o jumătate de cană pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani și până la ¾ de cană pentru copii între 4 și 6 ani. Porția pe zi nu trebuie să depășească mai mult de 1 cană. Principalul motiv pentru a limita consumul de suc este conținutul lui ridicat de zahăr, care poate contribui la probleme cum ar fi cariile dentare, nutriția necorespunzătoare și, în cel mai rău caz, diabetul sau obezitatea. Ar putea părea ciudat, dar zahărul afectează de asemenea dispoziția copiilor.

Alimentele sau băuturile bogate în zahăr cresc rapid nivelul zahărului din sânge, dar pentru o perioadă scurtă de timp. Asta înseamnă că cei mici vor fi hiperactivi un timp, după care s-ar putea să fie apatici, indispuși sau chiar nervoși. Este de datoria părinților să se asigure că consumul de zahăr al copiilor lor este redus la minimum și este suplimentat cu alte surse sănătoase, cum ar fi fructele.

Vitamina D, pentru oase mai puternice

Vitaminele și mineralele sunt, de obicei, cunoscute sub numele de micronutrienți, deoarece organismul are nevoie de ele în proporții mai mici, spre deosebire de macronutrienți, cum ar fi proteinele, carbohidrații și grăsimile. Micronutrienții ajută corpul în faze cruciale de creștere. Ei ajută metabolismul prin susținerea sistemului imunologic. Fracturile osoase pot deveni o problemă atunci când vine vorba de copii, mai ales dacă sunt activi sau fac sport. Vitamina D este o sursă bună de nutriție și ajută, de asemenea, la absorbția și reținerea calciului și fosforului în organism, ambele fiind esențiale pentru consolidarea oaselor. Cu alte cuvinte, obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este vitală pentru prevenirea rahitismului, a bolilor de oase, a fracturilor sau a leziunilor. Accepțiunea generală în privința sănătății oaselor celor mici se referă la consumul de lapte și la joaca sub razele soarelui, pentru aportul de vitamina D. Cu toate acestea, mai multe studii au ajuns la concluzia că nu este suficient. Pentru a te asigura că cei mici primesc o cantitate suficientă de vitamina D, iată o listă cu alimentele pe care le poți lua în considerare:

  • Somon
  • Sardine
  • Ton
  • Macrou
  • Ciuperca Shiitake
  • Ouă
  • Produse lactate

Nu evitați grăsimile

Motivul este simplu: oamenii nu pot trăi fără ele. Principalul beneficiu al acestora este că sunt o sursă concentrată de energie și oferă acizi grași esențiali de care corpul uman are nevoie în multe procese cruciale: metabolism, coagularea sângelui și absorbția de vitamine. Este important să se monitorizeze aportul fiecărui nutrient, în special al grăsimilor și zahărului, deoarece consumul excesiv poate provoca multe probleme de sănătate, cum ar fi nivelul ridicat al colesterolului. Problema principală este că cei mici sunt, de obicei, foarte atrași de alimente grase și zaharoase.

Pentru copiii mai mari de doi ani, păsările de curte, peștele, legumele, produsele lactate și uleiurile cu conținut scăzut de grăsimi sunt alegeri alimentare bune. De asemenea, reține că este mai bine și mai sănătos să faci carnea și peștele la cuptor, decât să le prăjești. Ca pentru multe alte lucruri, echilibrul este cheia pentru a întreține obiceiuri alimentare potrivite unui stil de viață sănătos.

Este bine știut faptul că cei mici își privesc părinții ca pe niște eroi, ca modele în stabilirea propriei lor personalități și alegeri în viață. Dacă adaugi la aceasta faptul că cele mai multe obiceiuri sunt dezvoltate și stabilite în copilărie, beneficiile consumului de alimente sănătoase devin tot mai evidente. Ajută-l pe copilul tău să mănânce “ca un pro” și să aibă o viață lungă și sănătoasă!