Familii sanatoase

Cinci sfaturi pentru a îmbunătăți hrana și alimentația copiilor

  • 10
Piramida alimentară reprezintă etalonul în ceea ce privește tipurile de alimente ce ar trebui consumate pentru a avea un stil de viață mai sănătos. Cu toate acestea, în viața reală și  atunci când este vorba despre copii, nu este întotdeauna atât de ușor să facem cea mai bună alegere și să obținem toate substanțele nutritive necesare. În plus, copiii au nevoi speciale, deoarece sistemul lor nervos este încă în curs de dezvoltare. Vă oferim 5 sfaturi pentru a îmbunătăți hrana și alimentația copiilor.

1. Încercați Harvard Healthy Eating Plate („Farfuria sănătoasă” creată de specialiștii de la Harvard) în locul Piramidei alimentare

Gândiți-vă la piramida alimentară ca fiind lista voastrade cumpărături. Ea vă arată tipurile de alimente care ar trebui să facă parte dintr-o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, s-ar putea să nu vă fie foarte ușor să decideți ce cantități din fiecare tip de aliment trebuie consumate la o singură masă. Acesta este motivul pentru care specialiștii în nutriție de la Harvard School of Public Health (Școala de Sănătate Publică Harvard) au creat Harvard Eating Plate, ca o completare a piramidei alimentare.

Harvard Plate ne ajută să vedem proporțiile alimentelor care ar trebui să se regăsească pe o farfurie sănătoasă. Ea oferă un ghid vizual pentru a asigura o înțelegere corectă. Dintr-o singură privire puteți verifica dacă farfuria voastra conține combinația și proporția corecte de legume, fructe, cereale integrale, proteine sănătoase și uleiuri. Ea vă ajută, de asemenea, să vă asigurați că beți suficientă apă. Porția pentru un adult diferă de cea pentru un copil, dar proporțiile sunt aceleași. Acest lucru înseamnă că puteți folosi acest ghid atât pentru copii, cât și pentru voi și alte persoane adulte din gospodărie.

Împărțirea este următoarea: cel puțin o jumătate din farfurie  ar trebui să conțină fructe și legume. Cu cât acestea sunt mai variate în ceea ce privește tipul și culoarea lor, cu atât mai bine. Legumele și fructele vor constitui principala sursă de vitamine și minerale din alimentație. Un sfert din cealaltă jumătate a farfuriei ar trebui să conțină proteine. Peștele, ouăle, carnea de pasăre, legumele și fructele deshidratate vor constitui întotdeauna cea mai bună și cea mai curată sursă de proteine. Încercați să evitați consumul de carne prelucrată, precum cârnații și mezelurile. Restul farfuriei ar trebui să conțină carbohidrați, care vor asigura sursa de energie durabilă de care aveți nevoie. Cartofii, cerealele integrale, precum orezul sau quinoa, sau produsele derivate din acestea reprezintă o sursă bună de carbohidrați.

2. Alegeți proteina cea mai curată

Știați că organismul nostru prelucrează mai greu anumite proteine? Aceste proteine sunt cu atât mai greu prelucrate de organismul unui copil, cu cât funcțiile sale fiziologice pot fi mai predispuse la suprasolicitare. Prin urmare, pentru a evita stresul asupra organelor de excreție ale copiilor (rinichii și ficatul), ar trebui să alegeți proteinele cele mai curate care se află la îndemână. Ținând cont de aceste lucruri, ați putea consuma, la una dintre mesele zilei, proteine vegetale și, la cealaltă, proteine animale. Cele mai curate proteine animale provin din pește și ouă și este întotdeauna o idee bună să le serviți alături de legume. Acest lucru va completa aportul de proteine necesare și va ajuta organismul să elimine, cu mai multă ușurință, resturile.

3. Nu uitați să includeți grăsimi sănătoase la fiecare masă

Grăsimile sunt esențiale pentru creșterea sănătoasă a copilului, însă ele trebuie selectate cu atenție. Cele mai bune grăsimi provin din uleiul de măsline extravirgin, fructe deshidratate, semințe, gălbenușul de ou și avocado. De asemenea, uleiul de măsline virgin este cea mai bună alegere pentru a găti sănătos. Alte tipuri de grăsime, cum ar fi grăsimile saturate, grăsimile de tip trans (industriale), uleiul vegetal rafinat și untul nu sunt la fel de sănătoase și ar trebui evitate.

4. Superalimente care conțin calciu

Care este primul lucru la care vă gândiți atunci când spunem calciu? Dacă sunt produsele lactate, atunci aveți dreptate. Dar vă și înșelați, în același timp. Este adevărat că produsele lactate sunt bogate în calciu, dar ele nu reprezintă singura sursă de calciu. Acest lucru ar trebui să fie o veste bună pentru părinții cu copii care suferă de alergii la produse lactate sau de alte probleme de sănătate care fac necesară respectarea unei anumite diete care exclude lactatele.

Din fericire, natura oferă o mulțime de alte alimente nutritive care conțin și mult calciu. De exemplu, un pahar cu lapte poate fi înlocuit ușor cu o porție de broccoli, o lingură de semințe de susan, doi pumni de migdale sau două-trei sardine mici. Iar pentru a ajuta calciul să se fixeze în oasele noastre, nimic nu este mai bun decât expunerea la soare în fiecare zi, fie și pentru scurt timp.

5. Integral însemnă întotdeauna mai bun

În multe țări, cerealele constituie încă principala sursă de hrană. În această situație, este important să alegem întotdeauna cerealele integrale în locul celor rafinate. Cerealele se regăsesc în natură sub formă de boabe întregi. Orezul, pâinea și pastele integrale sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, uleiuri și proteine.

Cerealele rafinate sunt prelucrate, iar acest lucru înseamnă pierderea multor elemente nutritive. Produsul rezultat este bogat în carbohidrați și cam atât. Cerealele rafinate sau „albe” ne asigură numai energie „goală” deoarece au un conținut scăzut de substanțe nutritive, fiind, prin urmare, mult mai puțin recomandate.