Familii sanatoase

Cum convingeți mofturoșii să mănânce legume

  • 10

Aveți probleme în a vă convinge copiii să își mănânce legumele? Ei bine, nu sunteți singurii. Includerea unei cantități și unei varietăți suficiente de legume în mâncarea copiilor este o sarcină dificilă și niciun copil nu iubește legumele. Este nevoie de timp, de multă răbdare și de niște tactici inteligente înainte ca mofturosul să se transforme într-un iubitor de legume. Uneori, tot ceea ce trebuie făcut este să le serviți într-un preparat cu o textură diferită sau să le prezentați într-un mod diferit. Citiți în continuare pentru a descoperi trucuri menite să facă legumele mai atractive pentru copii.

Respectați regula celor șase încercări

Aceasta este regula de aur pe care orice părinte trebuie să și-o însușească pentru a convinge mofturoșii să încerce alimente noi. „Regula celor șase încercări” se bazează pe teoria conform căreia este nevoie ca o persoană să încerce un lucru nou de câteva ori, înainte de a se obișnui cu acesta. Regula este simplă: copiii nu pot spune că nu le place un anumit aliment, înainte de a-l încerca în șase ocazii diferite. Acest lucru îi face să se obișnuiască cu legumele și să capete încredere în acest tip de aliment. Veți constata cu surprindere că, după șase încercări, majoritatea copiilor își schimbă atitudinea în ceea ce privește legumele. Dacă această metodă funcționează o dată, copiii vor fi mai dispuși să încerce alimente noi.

Implicați copiii în tot acest proces

Implicarea copiilor este o idee bună atunci când le prezentați alimente noi. Cereți-le să vă ajute să alegeți legumele pentru masă și preparați-le împreună cu ei. Spălați-le, gătiți-le sau aranjați-le pe farfurie. Lăsați-le imaginația să zburde pentru a crea farfurii cu legume de diferite culori și forme. Simțindu-se mândri de faptul că le-au pregătit ei înșiși, copiii vor fi mai dispuși să încerce alimente noi.

Diversificați metodele de gătire

Pentru unii copii, este mai important modul în care se simt legumele, decât gustul acestora. Puteți încerca diferite metode de gătire pentru a vedea dacă ei preferă o anumită metodă mai mult decât celelalte. Poate nu le place broccoli gătit la abur, dar le-ar putea plăcea mult crema de broccoli. Este posibil să nu le placă deloc morcovul ras, dar să adore morcovii sotați, la foc mic, într-o tigaie tip wok, deoarece prin această metodă morcovii devin mult mai dulci și mai gustoși.

Legumele sunt atât de variate și de versatile încât vă oferă opțiuni aproape nelimitate: le puteți coace la cuptor, le puteți sota în ulei de cocos pentru a le da un gust dulce, le puteți pasa, le puteți găti la abur sau, pur și simplu, le puteți servi crude. Totul este să încercați! Dacă tot faceți încercări, de ce să nu încercați să schimbați furculița cu lingura sau invers? Câteodată, tot ceea ce trebuie să faceți este să începeți să schimbați modul de gândire al mofturosului.

Adăugați puțin ou

Am păstrat cea mai delicioasă idee pentru final. Un alt truc foarte practic, cu ajutorul căruia vă puteți convinge copiii să mănânce legume, constă în a adăuga puțin ou. Copiii pot mânca câte un ou pe zi, fără nicio problemă, atâta timp cât oul este de foarte bună calitate. Transformarea legumelor gătite într-o omletă poate avea efecte magice. Copiilor dumneavoastră ar putea acum chiar să le placă legumele.