Familii sanatoase

Idei de mâncăruri rapide și sănătoase pentru părinții ocupați

Unii părinți și-au format o idee greșită, considerând că este prea greu să prepari mâncare sănătoasă și gustoasă. Mai mult decât atât, pentru acest lucru este nevoie de mult timp. Însă există mâncăruri rapide care sunt și sănătoase. Este adevărat că, în comparație cu deschiderea unui ambalaj în cazul produselor alimentare preambalate și introducerea acestora în cuptorul cu microunde, gătitul acasă poate dura puțin mai mult. Însă, dacă alocați doar puțin timp în fiecare săptămână pentru planificare și organizare, puteți prepara mâncăruri rapide, sănătoase și gustoase pentru toată familia.

Așadar, care este cel mai bun mod de a pregăti mâncăruri rapide pentru familia dumneavoastră? În primul rând, este important să renunțați la ideea că acest lucru este prea greu. Noi credem că merită să investim puțin timp în pregătirea mâncării, dar acest lucru nu înseamnă că este necesar să pregătiți trei mese elaborate, ca la restaurant, în fiecare zi. Este timpul să spuneți adio atitudinii „Aș vrea să pot, dar nu pot” pe care o aveți față de mâncatul sănătos.

O metodă utilă, care vă va ușura întotdeauna munca, este „gătitul săptămânal”. Această metodă înseamnă, de fapt, alocarea unei după-amiezi pe săptămână (de exemplu, duminica) pentru prepararea mâncării. Apoi puteți introduce ceea ce ați preparat în sufertașe pe parcursul săptămânii, în diverse combinații. Această metodă are numeroase avantaje: economisiți timp și puteți prepara, în doar câteva minute, o masă nutritivă și gătită în casă. Să nu uităm și de un mic bonus: nu veți mai cheltui bani pe produse nesănătoase.

De exemplu, un produs de bază al unei mese sunt legumele sotate sau gătite la abur (încercați să le adăugați la o omletă sau la o supă). Un alt produs este fasolea, care poate fi amestecată cu legume sau poate fi pasată într-un hummus delicios la micul dejun. Ouăle fierte tari fac ca orice salată sau sandvici să fie mai gustoase, iar cerealele integrale, precum orezul, constituie unul dintre cele mai versatile ingrediente în toate felurile de mâncare pentru copii. Orice preparat care este ușor de reîncălzit, cum ar fi sosul de roșii și cartofii copți, reprezintă o opțiune bună. Puneți aceste produse de bază în frigider la sfârșitul săptămânii și vă puteți petrece timpul făcând alte lucruri în timpul săptămânii. Apoi, când familiei îi este foame, voilà, mâncăruri rapide la cină.

Este nevoie de timp și de planificare pentru a înlocui mâncărurile nesănătoase cu altele mai sănătoase. O strategie pe care o puteți folosi înainte de a începe gătitul săptămânal este aceea de a planifica meniul săptămânal în avans. Înainte de a merge la cumpărături, așezați-vă și planificați ce urmează să gătiți în săptămâna respectivă. În mod normal, lista ar trebui să includă legume, verdețuri, fructe, fasole uscată, orez brun și o mare varietate de semințe (susan, floarea soarelui etc., deoarece ele asigură substanțe nutritive vitale și, mai ales, sunt gustoase). Fructele cu coajă și măslinele sunt bune pentru gustări, iar niște conserve de pește și un ulei de măsline de foarte bună calitate vor completa coșul. Cei mai buni prieteni ai unui părinte ocupat sunt o cămară și un frigider pline, iar planificarea cumpărăturilor în avans vă va ajuta să țineți mâncarea nesănătoasă departe de casa dumneavoastră.

La început, vă va fi greu să combinați aceste produse de bază pentru a realiza o masă completă. Acestea fiind spuse, combinarea acestor produse este esențială pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată, care include legume, cereale, fasole și, o dată pe zi, proteine animale, cum sunt ouăle, peștele sau puiul. Veți constata că aveți nevoie doar de câteva minute în fața aragazului pentru a pregăti o mâncare fierbinte, gustoasă și sănătoasă.